Seducția tornadei

   Dat fiind interesul mediatic crescut din ultimele zile pentru fenomenele meteorologice extreme, încep să fie vehiculate informații care sunt departe de adevărul științific și tocmai de aceea câteva clarificări ar fi binevenite pentru publicul larg. Afirmațiile comentate mai jos sunt selectate din fluxurile de informație.

  1.,,În condițiile încălzirii globale arealul de manifestare a tornadelor se poate muta mai la nord și astfel România va fi afectată de astfel de fenomene. FALS. România este situată în zona temperată, iar tornadele sunt un fenomen meteorologic extrem specific acestei zone climatice(vezi harta). În zona temperată, mai mult ca în oricare zonă climatică a globului, troposfera se poate găsi frecvent în situații de dezechilibru termic accentuat pe verticală, cu un aer foarte cald la suprafața terestră și unul mult mai rece în altitudine. Dacă circulația atmosferică la scară regională duce la astfel de dezechilibre termice în plan vertical, pot să se dezvolte nori cu dezvoltare verticală cu posibilitatea dezvoltării tornadelor la baza acestora. De aceea, tornadele au reprezentat dintotdeauna un fenomen climatic posibil în România. Cum altfel putem explica ,,ploile cu broaște” de care ne vorbesc letopisețele și cronicile vechi decât prin fuiorul de nor care soarbe apa unor râuri mici și poartă animalele la câteva sute de metri distanță? Ce e drept, pe areale extinse din zona temperată tornadele nu sunt întâlnite deoarece dezechilibrul termic vertical nu este suficient pentru apariția tornadelor. Un ingredient indispensabil este umiditatea atmosferică ridicată, iar absența acesteia din regiunile cu pronunțat caracter continental, precum cele din centrul Rusiei, rămân ferite de aceste fenomene extreme. În acest moment, așadar, putem vorbi în România cel mult de o creștere a frecvenței tornadelor, în nici un caz de un fenomen meteorologic nou pentru regiunea noastră. Iar pentru confirmarea creșterii frecvențe e nevoie de analize științifice serioase, nefiind suficiente impresiile ce nu pot fi decât copleșite de subiectivism.

resized_global

  2. ,,Acoperișul mai multor case a fost luat de un vânt puternic, localnicii precizând că a fost vorba de o tornadă“. Foarte posibil FALS. Vântul nu doboară arbori sau ia acoperișuri prost făcute doar în cazul manifestării tornadelor. Norii de furtună, chiar fără caracter supercelular, pot genera viteze ale vântului suficient de mari pentru a ridica un acoperiș pe sus. Vorbind de acest aspect, subliniem că modul recent de construcție a acoperișurilor, în două ape (modelul românesc tradițional pe care îl puteți vedea la casele tradiționale în patru ape și rotunjit la îmbinare!), le face mult mai ușor de dislocuit chiar și la viteze modeste ale rafalelor. Mediatic, se vorbește mult mai mult recent de tornade, iar oamenii tind să asocieze orice vânt puternic unei tornade. De cele mai multe ori lucrurile nu stau așa.

3. ,,Au fost observate multe tornade anul trecut la Marea Neagră. FALS. Cel mai frecvent peste suprafețele acvatice se formează trombe, cu un mecanism sensibil diferit de formare.

Așadar, mai multă precauție pe subiect s-ar impune din partea celor care informează, iar simțul critic al ascultătorilor/privitorilor/cititorilor ar trebui să fie mult mai ascuțit.

P.S: Vom edita acest articol pe măsură ce apar și alte declarații interpretabile.