O primăvară originală

Sfârșitul de săptămână ce urmează am putea considera că pune capăt unui episod consistent de primăvară rece. De mult nu am mai avut un interval atât de consistent de temperaturi constant reduse ce au condud la abateri negative de temperatură pe tot intervalul 1 martie – 26 aprilie 2021.

Abaterea temperaturii aerului la nivel european în intervalul 1 martie – 26 aprilie față de media intervalului 1980-2010

Putem constata din materialul NCEP/NCAR faptul că abaterile de temperatură în bazinul panonic au fost chiar cu până la 4 grade sub media multianuală. Trebuie să remarcăm că doar extrem de rar în ultimul deceniu am putut observa anomalii negative de temperatură de o asemenea amploare pe areale relativ mari.

Pentru a înțelege mai bine situația de la nivel continental trebuie să aruncăm o privire pe același tip de produs la nivel emisferic. Vom constata în acest fel că regiunea României, și în special vestul țării, a reprezentat unul din punctele cele mai reci nu doar la nivel regional ci chiar emisferic.

Abaterea temperaturii aerului la nivel european în intervalul 1 martie – 26 aprilie față de media intervalului 1980-2010

Totodată, mai putem remarca faptul că regiunea României e integrată unui areal continental mult mai vast de abateri negative de temperatură extinse la nivel euro-asiatic. în schimb, se poate remarca faptul că regiunea arctică a înregistrat prevalent abateri pozitive de temperatură, ce au ajuns punctual și la 7C față de media multianuală. Așadar, balanța termică a emisferei a făcut ca primăvara rece sau chiar foarte rece de la noi să fie echilibrată de o primăvară excesiv de caldă în regiunea centrală a Oceanului Arctic.

Cel mai probabil, această situație poate fi pusă în legătură cu reorganizarea vortexului polar după destructurarea sa de către încălzirea stratisferică masivă din mijlocul iernii. Acest lucru este indicat de distribuția anomaliilor de presiune la nivelul mării la nivel emisferic ce indică pe de o parte o activitatea ciclonică intensă în regiunea arctică, prin abaterile negative de presiune înregistrate aici, iar pe de altă parte la dezvoltarea atipică a formațiunilor anticiclonale la latitudini temperate. Practic, putem observa cum cele două areale clasic depresionare, islandez și aleutin au fost dominate de câmpuri de presiune atmosferică ridicată. Astfel, formațiunile anticiclonale de acest fel au putut transporta aer cald spre regiunile arctice pe flancul lor vestic, dar și aer rece arctic către latitudini mici pe flancul lor estic. Tocmai de aceea, România, aflată pe direcția acestor advecții reci determinate de anticicloni atlantici poziționați la latitudini mari, a înregistrat abateri negative de temperatură.

Din punct de vedere dinamic lucrurile nu se schimbă foarte mult. În schimb, ne apropiem la mai puțin de două luni de solstițiul de vară. Astfel, chiar dacă formațiunile anticiclonale persistă, puterea lor de a determina advecții extrem de reci scade (deși la munte ninsoarea în luna mai nu e tocmai o surpriză). În plus, regiunile tropicale sunt deja foarte calde, iar asta face ca atunci când condițiile dinamice devin propice, advecțiile de aer cald să conducă la creșteri impetuoase de temperatură. Așa cum se va întâmpla în acest sfârșit de săptămână.

România, situată duminică (02.05) în sectorul cald al unui ciclon central-european

Prima zi climatologică de vară va fi adusă așadar de advecția impetuoasă de aer cald în sectorul anterior al unui ciclon centrat la nord de România. Încălzirea nu va fi una de lungă durată și în plus va fi însoțită de o instabilitate ce va determina precipitații sub formă de aversă. Mai mult, în acest sector cald pot să apară interesante situații de convergență ce trebuie urmărite cu mare atenție. Să nu uităm că astfel de cicloni cu centrul chiar la nord de România pot aduce fenomene deosebit de interesante, precum tornada din aprilie 2019. Una peste alta, primele zile calde cu adevărat ale acestei primăveri cu toate condimentele lor.

Dincolo de acest interval, o oarecare revenire termică la normal, pe același tipar dinamic în care variațiile de temperatură destul de ample par să fie regula pentru luna mai.