În ultimele 24 – 36 de ore Europa a fost, și va continua să fie pentru următoarele 24 – 48 de ore, un veritabil câmp de luptă între masele de aer rece care au cuprins regiunile răsăritene ale sale și cele calde, provenite dinspre nordul Africii (care a venit, la pachet, și cu un transport de nisip dinspre întinderile nordice ale Saharei). România, prin poziția sa geografică, se află în mijlocul frontului constituit de cele două mase de aer cu proprietăți fizice diferite (fig.1).
Privit pe harta Europei, peste regiunile centrale și chiar central-estice, acolo unde se întinde acea pătură noroasă vastă, se poate aduce în discuție noțiunea de advecție caldă (WA), aceasta fiind precedată, evident, de frontul cald (dispus pe Câmpia Germano-Polonă).
Că tot s-a adus vorba despre o veritabilă advecție caldă, volumul de aer mai ușor va fi nevoit să escaladeze aerul rece și dens, existent peste regiunile nord-estice ale României în următoarea perioadă (7 și 8 februarie 2021), până va reuși să mai înlăture puțin din „cupola” de aer rece. În tiparul meteorologic prezentat, precipitațiile în regiunea centrală și nordică a Moldovei vor deveni mixte, cu o predominare a ploilor.
Figura 1. Dispunerea sistemelor frontale și satelit Europa – 6.II.2021, 12 UTC
Sursă materiale: www.sat24.com și www.wetter3.de
Despre cum va arăta evoluția termică până la altitudini de 2400 m, de interes materialul care ilustrează un profil pe verticală la nivel de troposferă (fig.2) pentru un punct situat la nord de municipiul Iași. În conformitate cu acesta, la aproximativ 1800 m, valorile termice vor fi pozitive, situate între 3 și 5°C iar la nivelul solului, se vor înregistra valori sub limita înghețului, de până la -5…-3°C.
În acest mod, ninsorile ajung la nivelul acelei bande de aer cald, unde se vor transforma în ploaie. Ulterior, prezența acelei „cupole” de aer rece la altitudini situate sub înălțimea de 1500-1530 m, picăturile de ploaie vor avea temperatură negativă, dar nu vor mai apuca să înghețe. Odată ajunse la suprafața solului, acestea vor îngheța instantaneu, condiții în care se vor înregistra depuneri considerabile de polei.
Figura 2. Profil vertical troposferă la nord de mun. Iași 7.II.2021, ora 15 UTC
Sursă material: https://meteologix.com/ro/model-charts/german/romania/significant-weather/20210207-1500z.html#sounding-x527y193
Condițiile astfel prezentate nu sunt întocmai favorabile pentru conductorii electrici sau ramurile pomilor. Mai mult, șoselele și trotuarele din partea centrală și nordică a Moldovei se vor transforma în adevărate patinoare. Se recomandă evitarea deplasărilor în astfel de condiții meteorologice pe cât posibil!
Pe scurt, o advecție caldă de manual, însoțită și de fenomenul numit „ploaie înghețată” peste o bună parte a Moldovei. Se recomandă atenție sporită dacă vă aflați în trafic mâine și poimâine! (©text și interpretare grafică dr. Ilie Nicolae)