Am profitat de acest val de frig pentru a descrie condițiile termice din orașului Iași în condiții de ger (temperaturi sub -10C). Astfel, cu ajutorul unui senzor portabil de temperatură am realizat măsurători itinerante în intervalele de timp cu astfel de temperaturi din ultimele 3 zile. Pentru o oarecare standardizare a măsurătorilor am selectat intervalele orare 21-22 și 7-8. Al doilea interval corespunde în mod obișnuit cu momentul înregistrării minimelor de temperatură a aerului în diminețile reci de iarnă.
La prima plimbare din cele 4 intinerarii am țintit sublinierea difereței dintre oraș și periferie, indicată la aproape 2C, evident, cu centrul orașului mai cald (zona gării) decât regiunile de la periferie (Uricani). Totodată, pe itinerariul mai complex am identificat o minimă interesantă de -14.3C în perimetrul grădinii botanice.
Din acest motiv, am concetrat următoarele 3 observații exclusiv în perimetrul grădinii botanice, pe un transect pornind din Păcurari (cca. 45m) până în zona Copou Sadoveanu(cca. 155 m), urmând linia râului ce traversează principalul areal de recreere al orașului Iași.
Valorile de temperatură măsurate în cele 3 itinerarii au indicat în mod constant același tip de distribuție a temperaturii aerului. Pe scurt, temperaturile sunt distribuite sub influența a doi factori majori de influență:(1) inversiunea de temperatură ce face ca temperaturile din zona joasă a grădinii botanice să fie mai reduse decât cele din arealele mai înalte și (2) insula de căldură urbană care face ca temperaturile din zona Moara de Foc – Păcurari, deși situate la altitudinile cele mai reduse, să fie cele mai ridicate din lungul traseului.
Nuanțele locale de distribuție a temperaturii sunt însă foarte interesante din punct de vedere topoclimatic, iar acestea rezultă din amenajarea hidrotehnică a văii râului din grădina botanică. Această amenajare a presupus construirea a 4 bazine de retenție a undelor de viitură (al doilea dintre acestea corespunde lacului). Barajele fiecăruia dintre aceste bazine creează astfel adevărate microdepresiuni ce capătă aspectul unor pseudo-doline, formațiuni cunoscute pentru înregistrarea unor valori foarte reduse de temperatură. Nu întâmplător, cele mai mici valori înregistrate pe transecte corespund bazinelor din amonte și celui din aval, acolo unde în aceasă dimineață(19.01) am înregistrat -19.0C, valoarea minimă din toate intervalele de observație.
Aceste nuanțe topoclimatice sunt surprinse sintetic în mediile celor 3 observații.
În perimetrul lacului (înghețat) grădinii botanice temperaturile au fost ceva mai ridicate în fiecare dintre observații, însă cu diferențe minore față de celelalte bazine de retenție.
Trebuie să subliniem că minima oficială de temperatură înregistrată la stația meteorologică ANM(meteoromania.ro) a fost de -16.5C. Stația meteorologică e situată în condiții topografice/altidudinale asemănătoare cu arealul Copou-Sadoveanu din observațiile itinerante prezentate aici. Tocmai de aceea, valorile din acest punct de observație sunt foarte apropiate de minima oficială. Cu toate acestea menționăm că datele nu pot fi comparate decât în scop orientativ, deoarece modul de culegere a observațiilor este diferit (1.5 m versus 2m, aer liber versus adăpos meteorologic). Totuși, observațiile itinerante ne ne pot ajuta să înțelegem nuanțele locale de temperatură din asfel de intervale de timp și vin să completeze observațiile meteorologice oficiale.