Iarna, ediție limitată

În mijlocul iernii calendaristice jumătatea de est a Europei traversează primul val de frig mai consistent și generalizat. O depresiune mobilă ajunsă în estul continentului contribuie la o advecție mai intensă de aer rece dinspre nord-estul continentului.

Distribuția presiunii atmosferice și a temperaturii aerului în data de 16.01.2021 la nivel continetal

Asta face ca până spre mijlocul săptămânii viitoare temperaturile în regiunea Moldovei să rămână negative pe parcursul zilei, iar nopțile să aducă valori sub -10C, adică sub pragul de ger. Un interval rece care merită subliniat, nu atât prin severitatea sa, ci mai ales prin faptul că vine la 2 ani de la ultimul val de frig care a coborât temperaturile sub -10C pe arii extinse în regiunile de deal și câmpie ale Moldovei. Spre exemplu, ultima noapte în care temperatura a scăzut sub -10C la Iași a fost cea de 11-12 ianuarie 2019.

Temperaturi prognozate pentru 19.01.2021 în regiunea Moldovei

Aceste valori de temperatură, la care se adaugă și ninsorile slabe ce se pot înregistra mai ales în noaptea de duminică spre luni pe areale mai extinse, ne aduc aminte de ceea ce ar reprezenta luna lui gerar în regiunea noastră.

Abateri ale temperaturii aerului la 2 m față de media multianuală pentru data de 19.01.2021 la nivel continental

Din păcate, sau pentru unii din fericire, acest interval pare doar o mostră cu șanse minime să se prelungească și în decada a treia a lunii ianuarie. Asta deoarece dinamica atmosferică la nivel emisferic face ca dezvoltarea unor câmpuri anticiclonale în regiunea artică și extinderea lor spre Atlanticul de Nord să împingă ciclonii atlantici de la latitudinea lor normală de dezvoltare, cea subpolară, mult spre sud. Din această poziție ciclonii atlantici se extind cu arealul lor sudic până în regiunile subtropicale ala Atlanticului de Nord, de unde “aspiră” un aer foarte cald spre latitudini mari în partea lor anterioară. În același timp, deplasarea aceasta spre sud le rupe capacitatea de advecție a aerului artic în partea lor posterioară și astfel ei devin adevărate aspiratoare de aer cald pe care îl împing cu forță spre Europa.

Depresiuni atlantice succesive ce determină un transport puternic de aer tropical spre continentul european (20.01.2021)

Astfel, aerul rece abia instalat va fi evacuat destul de rapid din estul continentului și primul episod de iarnă ceva mai consistent va lăsa loc unui salt termic ce se anunță chiar spectaculos în a doua parte a săptămânii viitoare.

Abateri termice estimate la nivel continental pentru 21.01.2021 manifestate ca urmare a puternicelor advecții de aer cald în partea anterioară a depresiunilor atlantice cu poziționare sudică

Evident, vorbim de un interval destul de mare de timp, dar consensul modelelor de prognoză pe termen mediu întăresc ideea unei a treia decade din ianuarie care ne va întoarce la nota extrem de molcomă de până acum câteva zile și a acestei ierni calendaristice.

Până atunci, să ne bucurăm de câteva zile de iarnă ceva mai autentică, chiar dacă e vorba de ger, parcă ceva mai suportabil atunci când știm cumva că nu e de lungă durată.