„Gerul Bobotezei” pe rit vechi

În cursul materialului de ieri seară se făcea referire la combinarea valorilor termice situate la limita gerului (-10°C) și a vântului pentru regiunea Moldovei și împrejurimile sale pentru prima parte a zilei în curs, 18 ianuarie 2021 pentru a determina timpul necesar (minute) apariției degerăturilor. După o zi de-a dreptul geroasă în centrul și nordul Moldovei, vine rândul nopții următoare (18/19 ianuarie 2021) să-și etaleze resursele în materie de vreme geroasă.

Degajarea cerului într-o mare parte a Moldovei, combinat și cu existența unui strat de zăpadă în vestul și chiar centrul provinciei, va înlesni o răcire radiativă destul de intensă. Mai mult, în cursul nopții, de interes și extinderea dorsalei anticiclonului Azoric, care va constitui suportul răcirii aduse în discuție.

Întrunirea condițiilor menționate vor pune la treabă „congelatorul moldav” sau „polul frigului” din al provinciei. Regiunile în cauză se dispun peste regiunea centrală a Culoarului Siret, zona Negrești (nord-vestul județului Vaslui), dar și în Depresiunea Dornelor. Majoritatea modelărilor atmosferice europene estimează înregistrarea unor valori termice foarte scăzute, cu precădere în partea centrală a Culoarului Siret și zona Negrești. Dacă situația prezentată pe modelările europene se verifică, în cursul nopții care urmează, în zona Negrești și partea centrală a Culoarului Siret se pot înregistra minime care pot coborî până la valori de -25…-23°C. Vremea va fi geroasă în cursul nopții pe ansamblu întregii Moldove. Cel mai „bine” va fi în partea sudică extremă, acolo unde minime vor fi de -12…-10°C.

Fiind vorba despre o puternică răcire radiativă, așa cum se poate distinge și pe materialul (fig.1), preluat de pe https://meteologix.com/ro/model-charts/gbr/moldova/temperature/20210119-0300z.html, vor fi înlesnite condiții pentru apariția inversiunilor termice evidente.

Modelul de prognoză luat în considerare pentru postarea curentă este ICON-EU Flash cu rulare pentru 24 de ore.

Figura 1. Valori termice în Moldova și vecinătăți – 19 ianuarie 2021, ora 5 LT

Pe scurt, urmează cea mai rece noapte din cursul acestei ierni, și posibil, chiar din ultimele două la nivelul Moldovei. Este foarte probabil ca în această noapte, partea centrală a Moldovei să constituie „polul frigului” la nivelul întregii țări. Dacă toate aceste condiții vor fi favorabile pentru înregistrarea unor valori termice foarte scăzute, vom vedea mâine dimineață. Norii stratiformi, care sunt dificil de prognozat, pot juca un rol decisiv, și să vedem cu totul altceva față de ce estimează majoritatea modelelor atmosferice europene. În condiții de nebulozitate inferioară, răcirea radiativă va fi mai lentă comparativ cu un cer variabil spre mai mult senin. (©Dr. Ilie Nicolae)