Traversăm o primă etapă mai serioasă a iernii 2020-2021, caracterizată prin valori termice coborâte, dar apropiate de mediile de referință ale perioadei.
Mâine, 18 ianuarie 2021, pe lângă valorile termice coborâte, de importanță și intensificările vântului într-o bună parte a Moldovei din sector predominant nord-nord-vestic. Acesta din urmă va fi rezultatul acțiunii unui areal depresionar slab organizat peste nord-vestul Mării Negre. Acesta, de altfel, va aduce un cer mai mult noros, condiții favorabile și pentru ninsori slabe și temporare.
Dincolo de nebulozitate și eventualele ninsori slabe, acțiunea vântului (la rafală), în condițiile unor valori termice coborâte, va reprezenta un risc sporit pentru apariția degerăturile pe acele părți ale corpului expuse direct (mâini și față, în mod special).
Riscul cel mai ridicat pentru astfel de probleme va fi în partea nordică a Moldovei (fig. 1), condiții în care degerăturile pot să apară chiar în mai puțin de o oră. De asemenea, risc foarte ridicat și în toate masivele montane situate la altitudini mai mari de 1300 m. Aici, de interes pentru cei care activează la stațiile meteorologice montane, precum Ceahlău-Toaca sau Călimani-Rețițiș.
Pe baza produsului cartografic analizat, preluat de pe https://meteologix.com/ro/model-charts/german/moldova/gusts/20210118-0800z.html s-au analizat valorile termice și vitezele vântului la rafală în cursul dimineții de mâine, 18 ianuarie 2021. Determinarea indicelui pentru degerături s-a obținut prin aplicarea unei formule dezvoltată de Serviciul Meteorologic Canadian:
unde:
tf=timp necesar manifestării unor degerături (minute);
V10=viteza vântului la înălțimea de 10 m;
Tair=temperatura aerului la nivelul de 2 m.
Figura 1. Timp necesar pentru apariția degerăturilor (minute). Material valabil pentru arealul Moldovei – 18 ianuarie 2021 interval orar 08-14 LT
Evoluția procesului prezentat depinde foarte mult și de constituția fizică a fiecărui individ, precum: regim alimentar, ten sau metabolism, printre altele.(Dr. Ilie Nicolae)