Toamnă gri, dar nu oriunde

Începutul lunii noiembrie ne aduce o dominanță a condițiilor anticiclonale așa cum ar fi caracteristic mai degrabă pentru luna octombrie. Putem vorbi așadar de o decalarea a tiparelor de circulație ce poate fi observată de altfel și în vegetație.

Pe fondul acestor condiții anticiclonale la nivel continental apar procese specifice anotimpului de toamnă în regiunea României. În bună măsură, primele lecții de meteorologie ne învață că anticiclonii aduc vreme bună, iar ciclonii cer închis, precepitații și ceea ce definim generic drept vreme rea.

Extinderea condițiilor anticiclonale la nivel continental cu centrul de acțiune în estul continentului

Doar că această regulă generală nu se respectă întocmai în anotimpul de toamnă. În această perioadă din an nopțile lungi oferă foarte mult timp pentru pierderile radiative ce răcesc în mod consistent suprafața terestră și de aici orizonturile joase ale troposferei. La sfârșitul săptămânii trecute, în faza inițială de instalare a condițiilor anticiclonale, din regiunile înalte de deal ale Moldovei și nu numai puteam vedea un orizont foarte bine conturat ce punea în evidență acest aer răcit din troposfera inferioară.

Stratul limită din troposfera inferioară văzut din Dealu Mare-Hărlău peste Câmpia Moldovei (limita superioară a acestuia se situa la 600-700 m altitudine)

Totodată, stabilitatea tipic anticiclonală reușea să pună în evidență acest așa numit strat limită ce pune în evidență porțiunea din atmosferă ce era influențată de răcirea radiativă nocturnă. În acest orizont inferior și stabil, mai rece decât aerul din altitudine, umiditatea atmosferică se poate acumula progresiv până când sunt atinse condițiile de saturare a aerului în vapori de apă. Acest moment conduce generic la dezvoltarea norilor stratiformi la contactul aerului mai rece din regiunile joase cu aerul mai cald din altitudine. În condiții particulare, condensarea intensă poate conduce la ceață persistentă în zonele joase.

Dezvoltarea norilor stratiformi ca urmare a persistenței condițiilor anticiclonale în cursul toamnei

Ca urmare a acestui proces regiunile joase ajung să fie acoperite de nori stratiformi extrem de persistenți și consistenți care determină o vreme închisă ca aspect și chiar cu precipitații sub formă de burnăță. În schimb, dincolo de pătura de nori stratiformi toamna eclatantă nu are nici o piedică. Astfel, în toate aceste zile am putut admira imagini satelitare spectaculoase ce indică la nivelul României arcul carpatic străpungând efectiv pătura de nori stratiformi.

Imagine satelitară MODIS din 10 noiembrie ce pune în evidență arcul carpatic deasupra norilor stratiformi ce acoperă toate celelalte regiuni

În astfel de condiții diferențele de temperatură pe teritoriul României sunt spectaculoase. Marți la Întorsura Buzăului, o depresiune carpatică ce e cunoscută prin minimele sale de temperatură, înregistra în anumite intervale orare printre cele mai mari valori de temperatură din România, în condițiile situării într-o regiune din altitudine scăldată de un aer mai cald dar mai ales beneficiind de un grad mare de însorire.

Disrtibuția temperaturilor maxime de luni, 9.11. 2020 în condițiile extinderii norilor stratiformi peste regiunile de deal și câmpie (meteoromania.ro)

O vreme autentică de toamnă, așadar, cu toate nuanțele ei regionale. Și am putea remarca totuși că vorbim de o toamnă care pare destul de diferită de toamnele din ultimii 5-7 ani. Dominanța condițiilor anticiclonale pare să se prelungească în luna noiembrie, iar asta nu seamănă mai deloc cu asaltul atlantic ce a caracterizat constant sfârșitul toamnei din ani.