Avertizare de vreme bună

Brâul anticiclonal atoate stăpânitor peste Europa în ultimele săptămâni, cel care ne-a adus strania vreme de vară de până acum, cedează temporar sub asaltul unui talveg aferent vortexului polar, amplificat în regiunea continentului european. Câmpul de geopotențial de 500hPa pune foarte bine în evidență această dezvoltare tipică de altfel pentru sfârșitul sezonului estival.

Dezvoltarea unui talveg de undă lungă peste Europa de Vest, 23.09.2020
Ruperea talvegului din vortexul polar sub formă de tear-off, 26.09.2020, ora 06GMT
Izolarea unui imens cut-off low (ciclon de altitudine) centrat în regiunea Alpilor, ce întreține activitatea unui ciclon la sol în centrul Europei

Din fericire, această desfășurare de forțe este capabilă să aducă un prim episod mai important de precipitații în regiunea Moldovei în această toamnă, într-o perioadă în care seceta este una extrem de intensă. Pe harta de mai jos, realizată de doctorand Radu-Vlad Dobri aveți o imagine fidelă a secetei din România de la începutul lunii septembrie, așa cum este indicată de un indice de vegetație derivat pe seama imaginilor MODIS. Așadar, pentru valea Prutului, Câmpia Moldovei sau sudul Podișului Bârladului, precum și pentru Bărăgan sau Dobrogea, regiuni grav afectate de secetă, producerea precipitațiilor în următorul interval de timp nu ar reprezenta un motiv de avertizare de vreme rea, ci din contră, cea mai bună vreme posibilă.

Distribuția indicelui de vegetație NDDI pentru perioada martie-august 2020 derivat din imaginile satelitare MODIS (valorile ridicate scot în evidență regiunile cu secetă extremă) – autor Drd. Radu-Vlad Dobri pentru Meteo Moldova

Precipitațiile din următorul interval de timp sunt cauzate așadar de contrastul termic vertical ce ia naștere în estul ciclonului de altitudine din centrul Europei. Acest contrast vertical însoțește un front atmosferic rece bine individualizat, front cu o deplasare interesantă de la sud-vest spre nord-est în regiunea României. Recunoaștem în această deplasare trăsăturile de manual ale așa-zisei circulații polare întoarse. Aerul polar maritim, rece, pătruns mai întâi în vestul Europei este transportat spre regiunea țării noastre pe componentă sudică.

Propagarea frontului rece dinspre sud-vest către nord-est în regiunea României, indicator al circulației polare întoarse

Dar lucrurile nu evoluează în sensul unei răciri clasice de toamnă. Dezvoltarea unui vast câmp anticiclonal în estul Europei blochează propagarea ciclonului și a frontului aferent spre est. În plus, același anticiclon reușește să izoleze ciclonul de altitudine peste centrul Europei prin stabilirea unei punți barice către anticiclonul Azorelor și îi întrerupe alimentarea cu aer rece. Astfel, atât ciclonul de altitudine cât și depresiunea aferentă de la sol rămân blocate în centrul continentului și vor determina o instabilitate demnă, mai degrabă, de sezonul estival, în care liniile de convergență dezvoltate la sol vor aduce mai multe precipitații decât frontul rece propriu-zis. Aceste caracteristici sunt sintetizate extrem de bine în estimarea cantității de precipitații acumulate până mâine spre amiază la nivel continental.

Cantitatea de precipitații acumualtă la nivel continental până pe 27.09, ora 09GMT pune în evidență producerea precipitațiilor în benzi situate la periferia sa, la contactul cu masele de aer mai calde din jur

Din aceste motive vom rămâne așadar sub spectrul distribuției neuniforme, cauzat de precipitațiile cu caracter convectiv.

Estimare a cantității de precipitații ce se va acumula până pe 27.09, ora 20

Astfel, chiar dacă așteptăm precipitații în cea mai mare parte a regiunii noastre, acestea ar putea fi total nesemnificative în regiunile ce nu se vor bucura de acțiunea unor nuclee convective.