Bilanț în miez de vară

Cea mai caldă zi din 2020 ne-a adus temperaturi maxime ce au depășit local 35C în Moldova. O zi foarte caldă, cu certitudine, dar pentru începutul lunii august astfel de valori nu sunt în nici un caz un eveniment deosebit. Din punct de vedere termic această vară, până acum, se încăpățânează să nu aducă recorduri de căldură.

În plus, temperaturile ridicate din acest interval vin pe condiții dinamice care sunt specifice verilor de la noi. Un anticiclon continental ce domină regiunea central-estică a Europei determină o ușoară advecție de aer tropical, dar mai important decât atât, stabilitatea atmosferică pe care acesta o determină lasă loc radiației solare să conducă la creșterea accentuată a temperaturii aerului în timpul zilei. De fapt, aerul foarte cald e mai degrabă de producție locală decât rezultatul unui transport foarte intens la scară regională.

Centru baric anticiclonal la latitudini mari ce determină în regiunea țării noastre a unei stabilități atmosferice care facilitează încălzirea radiativă dirună, dar și răcirea radiativă nocturnă

Partea pozitivă a acestui tip de val de căldură este dată de faptul că aerul foarte uscat, cel care permite creșterea temperaturii în timpul zilei, facililitează și pierderea radiativă după apusul soarelui, ceea ce face ca pe timpul nopții temperatura să scadă suficient de mult pentru a asigura un confort termic acceptabil în acest interval de timp. Am mai scris despre faptul că acestea ar fi valurile clasice de căldură din regiunea noastră, grefate pe condiții anticiclonale, în contrast cu valurile de căldură în condiții depresionare ce sunt asociate cu umidități atmosferice ridicate ce anulează chiar și confortul termic nocturn.

Mai mult, se pare că și august va beneficia în materie de confort termic de aceleași venitlări polare ce vor întrerupe intervalele extrem de calde.

Din păcate, acest cadru termic aproape ideal pentru anotimpul de vară, fără excese termice și fără recorduri nu este dublat de un regim adecvat al precipitațiilor în estul României. Cea mai mare parte a regiunii extracarpatice se confruntă cu un deficit pluviometric de amploare care a crescut accentuat în ultima lună. După “micul muson” de mai-iunie, cu ploi torențiale ce nu s-au infiltrat eficient în sol, iulie a venit cu foarte puține precipitații în regiunea noastră.

Rezerva de apă din sol la nivel continental ce indică valori minime în cea mai mare parte a Moldovei, Bărăgan și Dobrogea

Mai mult, luna august nu oferă nici o perspectivă de schimbare a acestor condiții pluviometrice și asta va face ca și culturile de toamnă să aibă foarte mult de suferit. Deja, suprafețe extinse sunt complet calamitate și producția agricolă de anul acesta va fi una foarte slabă. Cu certitudine, pe lângă toate celelalte surprize neplăcute, anul 2020 va fi și un an agricol foarte slab.

În mod evident, din acest moment mai rămâne speranța că toamna va aduce ciclonii mediteraneeni bogați în precipitații, acei cicloni a căror absență în iarna trecută a bătătorit drumul spre seceta de acum.