Vremea călduroasă și furtunile vor împărți România – 3 iulie 2020

După o zi în care vremea a fost plăcută pe oriunde în România (1 iulie 2020), a urmat următoarea zi în care vestul și centrul țării au avut parte de manifestări local severe ale vremii. Întreaga suită de fenomene meteo a fost asociată cu sectorul cald periferic al unor arii de joasă presiune active peste regiunile nordice și nord-vestice ale Europei. În paralel cu respectivele arii de joasă presiune, dinspre sud-vest este în extindere către est o dorsală a maximului Azoric. Extinderea dorsalei azorice, în cuplaj cu activitatea depresionară din nordul Europei, va transporta și un aer rece, de natură oceanică. Avansul aerului rece, pe baza actualelor modelări atmosferice, va pierde din intensitatea avansării odată cu atingerea regiunilor central-vestice ale României în intervalul 3 spre 4 iulie 2020. Astfel, pe finalul săptămânii, vremea se va răcori perceptibil în regiunile intracarpatice, valorile termice în jurul a 30-32°C vor continua să fie de interes în estul, sud-estul și sudul țării.  

Revenind la următoarele 24 de ore, ziua de mâine, 3 iulie 2020, va continua cu aceeași vreme ca în ziua precedentă. Concret, regiunile estice, sud-estice și sudice ale României vor fi caracterizate de o vreme, în general, frumoasă. Asociat, valori termice ridicate, cuprinse, în general, între 33 și 36°C. Valorile termice prezentate, coroborate și cu umezeala atmosferică, vor crea și disconfort termic pronunțat. Astfel, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 unități pe arii destul de extinse. Prin zonele deluroase limitrofe, cu totul izolat, după-amiaza și seara, nu sunt excluse declanșarea unor procese convective ușoare.

Că tot este adusă în discuție și instabilitatea atmosferică, aceasta va fi de actualitate în centrul, nordul, vestul și sud-vestul teritoriului. Mai mult, prin zonele deluroase și montane asociate Carpaților Meridionali și Orientali, posibilitate mai ridicată pentru manifestări local mai severe ale instabilității atmosferice (fig. 1, II).

În contextul detaliilor fine care nu pot fi integrate la scara actualelor modelări atmosferice, pot surveni modificări notabile în evoluția fenomenelor și în zonele delimitate cu roșu (I). Cu toate că am expus probabilitate pentru manifestări specifice instabilității de o amploare mai redusă, nu sunt excluse cele care să prezinte, local, un grad mai sporit al severității. Acestea se pot desfășura, în principal, în apropierea ariilor montane și a depresiunilor străjuite de zone montane înalte.

Figura 1. Distribuția aspectului meteorologic România 3 iulie 2020
Click pe imagine pentru detalii

Pe ansamblu, urmează o zi cu vreme călduroasă, chiar caniculară, în sudul, sud-estul și estul țării. Asociat, disconfort termic ridicat, condiții în care indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 unități.

Regiunile centrale, vestice și nordice ale României, pe de altă parte, vor avea parte de o răcorire treptată a vremii. Procesul în cauză se va asocia și cu manifestări specifice instabilității atmosferice cu diverse grade ale severității. De importanță sporită inițierile convective din proximitatea ariilor montane, în conformitate cu materialul grafic prezentat. (© Dr. Ilie Nicolae) Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.