Vremea călduroasă, disconfortul termic și canicula iau o pauză

Șirul zilelor călduroase și cu disconfort termic sunt pe cale de a lua o pauză pe meleagurile noastre. Acest moment de respiro vine pe fondul avansului către teritoriul țării noastre a unei mase de aer rece, de natură maritim-polar (mP).

Sinoptic, ziua de mâine (7 iulie 2020) se va caracteriza prin acțiunea unui minim baric, cu centrul său poziționat în zona Golfului Botnic (la est de Suedia – vest de Finlanda). În paralel cu acesta, în extindere către est o dorsală a maximului Azoric. În contextul sinoptic prezentat, către România vor domina circulațiile maselor de aer dinspre vest-nord-vest către est-nord-est. Astfel de tipare sinoptice sunt asociate, de altfel, și cu transport de aer rece, de proveniență maritim-polar (mP). Vom respira, în următoarele zile, un aer mai fresh. De asemenea, odată cu sosirea masei de aer proaspăt, de natură oceanică, vom mai scăpa și de noxele cumulate în marile orașe ale țării în ultima perioadă de timp.

Categoric, schimbul maselor de aer va începe chiar din această noapte. Primele regiuni unde aerul rece va ajunge vor fi reprezentate de cele din nord-vestul extrem al țării, situație care se va desfășura în jurul miezului de noapte. Până în orele dimineții (07-10), noua masă de aer se va instala confortabil și într-o bună parte a Moldovei (nordul și centrul regiunii), Transilvania, Banat și cea mai mare parte a Olteniei. Deoarece contrastul termic nu va fi destul de pronunțat, nu vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice. Posibil ca, izolat, la începutul zilei de mâine, unele dezvoltări noroase ușoare, asociate cu posibile averse și descărcări electrice.

Condițiile ridicate și chiar foarte ridicate pentru furtuni, local cu un grad mai ridicat al severității, sunt de așteptat pentru cea mai mare parte a Munteniei. Dobrogea și sudul Moldovei. Pentru detaliile „tehnice” ale furtunilor estimate pentru ziua următoare, de interes materialul grafic ilustrat (fig. 1).

Figura 1. Schimbări notabile ale vremii pentru ziua de 7 iulie 2020 – România și R. Moldova
Click pe material pentru detalii

Deoarece gradientul baric, constituit între dorsala Azorică și partea sud-sud-vestică a minimului baric centrat în zona Golfului Botnic, va fi unul destul de ridicat, de interes în cea mai mare parte a țării va fi vântul. Acesta se va intensifica chiar din cursul dimineții (05-07) prin Maramureș, Crișana, nord-vestul Transilvaniei și Banat. În toate aceste regiuni, viteze ale vântului cuprinse, în general, între 50 și 60 km/h. În zonele înalte asociate regiunilor menționate, viteze mai ridicate, de până la 75-90 km/h. Vântul va slăbi în intensitate în jurul orelor 13 – 16.

În intervalul 8 – 10, vântul va prinde putere în nordul și chiar centrul Moldovei, cea mai mare parte din nordul și centrul Transilvaniei și a Olteniei. Astfel, prin Transilvania, viteze cuprinse, în general, între 45 și 50 km/h, Moldova – viteze de 50 -60 km/h. În Oltenia și vestul Munteniei, vântul va sufla cu viteze cuprinse, în general, între 65 și 73 km/h. În zona înaltă a Carpaților Meridionali (grupele montane din partea vestică), la altitudini de peste 1700-1800 m, viteze și de 90 – 100 km/h.

Dacă prin regiunile intracarpatice vântul va slăbi în intensitate după orele amiezii, în Oltenia, centrul și sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea, acesta va fi de interes pentru cea mai mare parte a intervalului (până în jurul orei 22 – 23).

De menționat faptul că în zonele sud-estice ale României (jumătatea estică a Munteniei, sud-estul Moldovei și Dobrogea), pe timpul averselor, vântul va căpăta și aspect de vijelie. În situația aceasta, se pot atinge viteze și de 80-90 km/h.

Pe scurt, o vreme schimbătoare la nivelul României, cu un regim termic ceva mai modest pentru o zi de 7 iulie într-o bună parte a țării. Deși temperaturile vor fi mai mult decât agreabile, vântul va fi principalul inconvenient al zilei de mâine. Categoric, nu vor lipsi nici ploile temporare, care vor aminti de o zi specifică toamnei în Transilvania, Banat, centrul și nordul Moldovei. În schimb, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vânt cu aspect de vijelie prin centrul și estul Munteniei, Dobrogea și sudul extrem al Moldovei.

Deoarece pagina noastră se referă și la Moldova istorică, de remarcat faptul că fenomenele meteorologice severe vor fi de interes peste regiunile sudice și de sud-est ale Republicii Moldova. În schimb, vreme schimbătoare, cu valori termice în scădere, vânt intens și reprize de ploaie în nordul țării. În ținutul Bugeacului (regiunea Odessa) și sud-estul extrem al Republicii Moldova, se mai poate discuta și despre valori termice care vor atinge și depăși pragul caniculei (35°C), iar indicele temperatură-umezeală (ITU) pragul critic de 80 unități. De asemenea, vreme călduroasă (32 – 34°C) și atingerea și/sau depășirea ușoară a pragului critic de 80 unități va fi de importanță și prin estul Munteniei și Dobrogea continentală. (©Dr. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.