Vreme călduroasă, chiar caniculară, în primele zile de iulie.

Debutul lunii iulie 2020 este unul demn pentru luna lui cuptor, cu maxime care vor atinge și, posibil, depăși ușor pragul de caniculă (35°C) în zonele joase din sudul Moldovei. Vremea călduroasă va fi de interes în cea mai mare parte a provinciei, unde se vor atinge maxime cuprinse între 32°C și 34°C. Toate aceste valori ilustrate pe materialul nostru (fig.1) sunt valabile pentru ziua de 3 iulie, ora locală 15 (12 UTC) Pentru cei care nu iubesc vremea caldă, zona de munte din vest va reprezenta o veritabilă „oază” de răcoare.  

De asemenea, valori ridicate ale valorilor termice vor fi și în cursul zilei de 2 iulie, însă pe arii mai restrânse și la o intensitate mai redusă. De interes, centrul și sudul provinciei, în mod special.

Figura 1. Valori termice Moldova 3 iulie 2020, ora locală 15 (12 UTC)

Sursa datelor: GFS, SWISS 4×4 și ICON 1 iulie 2020, run 12 UTC

Asociat cu valorile termice ridicate așteptate pentru ziua de vineri, 3 iulie, și Indicele Temperatură-Umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 unități în mai toate zonele joase ale Moldovei (fig.2). Valori mai suportabile vor fi în zonele deluroase și montane din vestul provinciei. În aceste condiții, cu un disconfort termic pronunțat este indicat ca persoanele cu probleme respiratorii și cardiace să evite deplasările în cursul amiezii și al după-amiezii, în mod special.

Figura 2. Valori ITU Moldova 3 iulie 2020, ora locală 15 (12 UTC)

Sursa datelor: GFS și ICON 1 iulie 2020, run 12 UTC

Sinoptic, în următoarele zile Moldova se va situa în partea sud-sud-estică ale unor arii de joasă presiune active peste nordul și nord-vestul Europei. În paralel cu acestea, dinspre sud-vest se va extinde o dorsală a maximului Azoric.

În contextul sinoptic prezentat, teritoriul Moldovei se va situa în calea unor advecții de aer cald, pe componentă vest-sud-vestică. Astfel, în condițiile ilustrate, teritoriul nostru se va situa la periferia masei de aer deosebit de cald care afectează regiunile sud-vestice ale Europei.

Extinderea acestui val de aer cald se realizează pe un tipar dominant ciclonic. Aerul cald, în combinație și cu umezeala existentă, va genera și acel disconfort termic pronunțat, ilustrat în a doua hartă (fig.2). Desfășurarea prezentului val de căldură pe fond ciclonic, va fi favorabil pentru fenomene asociate instabilității atmosferice în zonele deluroase și montane din vestul și nord-vestul provinciei. Acestea vor crește în intensitate și arie de manifestare, de vineri încolo, când se pot extinde și mai către est, acoperind o bună parte din nordul și nord-vestul Moldovei, nu doar unitățile menționate adineauri.

Pe scurt, ne așteaptă câteva zile demne pentru luna lui cuptor, dar pe fondul contextului dominant ciclonic, nu vor lipsi întru totul nici furtunile, cu precădere, în zonele deluroase și montane din vestul provinciei. Local, aceste fenomene pot prezenta grad de manifestare mai sever. (©Dr. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.