Ultima perioadă, din punct de vedere sinoptic, la nivelul Europei s-a caracterizat prin acțiunea unor arii de joasă presiune peste nord-vestul și nordul continentului. În același timp, regiunile răsăritene ale continentului au fost influențate de existența unui areal de presiune atmosferică ridicată. Cuplajul celor două arii de presiune atmosferică menționate au favorizat advecția unei mase de cald, pe componentă sud-vestică la nivelul României și vecinătăților sale.
Aerul cald în cauză a fost și ceva mai bogat în umezeală, îndeosebi peste jumătatea vestică a țării. Aici, transportul masei de aer cald a fost în context predominant ciclonic.
Pentru următoarele 24 de ore, situația meteo-sinoptică la nivel continental se menține, cu precizarea că formațiunea anticiclonică din estul Europei va fi în retragere treptată către nord-est. În schimb, de interes concretizarea unui areal ușor ciclonic peste nordul Turciei și bazinul Mării Negre, care va ajunge și către sud-estul României.
Situația ilustrată, în asociere cu valorile termice generoase, vor favoriza procese specifice instabilității atmosferice în cea mai mare parte a țării. Deplasarea formațiunilor noroase convective va fi reprezentată de viteze reduse, de 10 – 20 km/h și, în general, dinspre vest, ca direcție dominantă. În conformitate cu deplasarea maselor de aer la altitudinea reprezentativă a proceselor convective, de interes și arealele montane. Acestea vor favoriza dezvoltarea unor sisteme convective mai pronunțate, care pot imprima un aspect mai sever proceselor convective.
Detaliile tehnice ale instabilității atmosferice la nivelul țării noastre și al vecinătăților sale, prezentate în materialul grafic ilustrat (fig. 1).
În conformitate cu principalele modelări atmosferice, zonele unde astfel de fenomene sunt excluse sau o probabilitate foarte redusă pentru materializare, reprezentate de sudul Munteniei și, eventual, vestul extrem al țării. În regiunea delimitată cu linie galbenă, punctată (III), probabilitate redusă pentru manifestări specifice instabilității atmosferice. Acestea, cu un grad ceva mai ridicat de manifestare, în cursul serii, în mod special.
De asemenea, materialul grafic ilustrează și o probabilitate ridicată pentru vreme călduroasă, asociată și cu disconfort termic mai ridicat în centrul și estul Munteniei, Dobrogea continentală și, posibil, sudul Moldovei. Aici se pot atinge maxime de 32 – 34°C, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și, posibil, depăși ușor pragul critic de 80 unități.
Pe scurt, urmează o zi cu valori termice generoase în cea mai mare parte a țării. Mai mult, în mare parte a Bărăganului, vreme călduroasă, în asociere și cu disconfort termic ceva mai pronunțat.
Cum ne-am obișnuit și în ultima perioadă, de interes și manifestările specifice instabilității atmosferice. Toate acestea vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor avea arie de manifestare punctiformă până la locală, dezvoltările noroase convective nu vor prezenta viteză ridicată a deplasării. Unde potențialul convectiv va fi mai ridicat, coroborat și cu factorii locali, celulele convective pot fuziona, condiții în care pot apărea clustere cu astfel de formațiuni noroase. Este vorba despre acel tip de instabilitate de masă, cu un grad ridicat al materializării în cursul după-amiezii și la orele serii, în mod special. La deal și munte, unde vor fi și inițieri orografice, gradul de manifestare a fenomenelor ceva mai sever. (©Dr. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.