O zi demnă pentru luna lui Cuptor

Urmează o zi în care maximul baric activ peste teritoriul țării noastre se va deplasa treptat către est, condiții în care se va intensifica transportul de aer cald. De altfel, tendința deplasării formațiunii barice ușor către est a început chiar din cursul zilei de astăzi (10 iulie 2020). Ca urmare, în sudul Olteniei s-au înregistrat, punctiform, maxime de 33 – 34°C iar indicele temperatură-umezeală s-a apropiat de pragul critic reprezentativ de 80 unități.

Valorile termice și disconfortul termic observat astăzi prin sudul Olteniei, mâine va fi de actualitate în majoritatea zonelor joase din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și, local, Moldova.

Amplificarea transportului de aer cald peste România se va desfășura, pe lângă retragerea maximului baric către est și plasarea în sectorului cald al acestuia, și pe fondul apropierii periferiei sudice ale unui minim baric activ peste regiunea Scandinavei. Astfel, în contextul avansului de aer cald și scăderii presiunii atmosferice, peste regiunile nord-vestice ale României vor fi condiții pentru dezvoltarea unor formațiuni noroase convective cu inițiere orografică. Concret, va fi vorba despre acea instabilitate cu inițiere locală, orografică, în fază prefrontală. De interes, în acest sens, vor fi ariile montane și deluroase aferente din nordul Carpaților Orientali, Munții Apuseni și, posibil, partea vestică a Carpaților Meridionali. Asupra acestei ultime regiuni, gradul de materializare a convecțiilor va fi unul destul de redus.

Pe baza analizei principalilor parametri ai proceselor convective, sunt condiții ca, local, prin nordul Orientalilor și ai Apusenilor, gradul de manifestare al eventualelor fenomene asociate instabilității atmosferice să fie ceva mai pronunțat. Detaliile „tehnice” ale posibilelor furtuni sunt ilustrate și pe materialul grafic (fig. 1).  

Tabloul meteo România și vecinătăți – 11 iulie 2020
Click pe imagine pentru detalii

Pe scurt, o zi călduroasă (32 – 34°C) și cu disconfort termic în zonele joase din sudul, estul și vestul țării, demnă și de statutul lunii în curs în calendarul popular. Apropierea unui pasaj frontal, va aduce și un context favorabil pentru generarea unor furtuni locale în zonele deluroase și montane din nordul și nord-vestul țării. Posibil ca unele formațiuni noroase convective locale să apară și în zonele joase din nord-vest în orele serii și, probabil, la începutul nopții. (© Dr. Ilie Nicolae)