Penultima zi din luna iulie 2020 găsește România situată în plină advecție de aer cald, pe componentă sud-sud-vestică. Dinspre Europa Centrală (la momentul redactării acestui material, miercuri 29 iulie 2020, ora oficială a României 23:00) avansează către est-sud-est un vast areal caracterizat de vreme instabilă. Acesta din urmă, asociat și cu un front rece care aparține unui nucleu depresionar activ la nivelul Peninsulei Scandinave.
Contrastul reprezentat între aerul cald și mai umed, existent la nivelul României, în cuplaj cu aerul rece care avansează dinspre centrul Europei, va fi de interes din a doua parte a zilei de mâine, joi 30 iulie 2020 și peste regiunile nordice, dar mai ales, peste cele nord-estice ale țării. Întinderea frontului rece pentru ziua de mâine, în conformitate cu ce indică produsele sinoptice (29.07.2020), coroborate și cu cele de prognoză, se va dispune din nordul Ungariei – nordul României – Ucraina – estul Belarusului și până pe vest-nord-vestul Rusiei europene. În partea nordică a Moldovei, avansul frontului rece către est-sud-est va fi forțat ușor spre sud și de efectul „Coandă”, imprimat de arcuirea Carpaților Păduroși (Ucraina), continuați cu Orientalii (România).
Condițiile ilustrate în ultima frază fac ca jumătatea nordică a Moldovei să aibă parte de un mediu favorabil pentru dezvoltarea unor procese convective destul de ample. Condiții prielnice ca în jumătatea estică a Carpaților Orientali, continuat cu o bună parte a Podișului Sucevei, grad de manifestare sever al fenomenelor. Respectiva porțiune a fost delimitată pe materialul nostru (fig. 1) cu III. Aici, de importanță sporită și caracteristicile termodinamice locale impuse de pantele grupei nordice a Carpaților Orientali.
Ca dinamică, la nivelul de 6000 m, viteze ale vântului de 55 – 70 km/h din sector predominant vestic. La nivelul solului, viteze reduse dinspre sud și chiar sud-est, de 8 – 10 km/h. Condițiile dinamice ilustrate vor favoriza și procese rotaționale în cadrul dezvoltării noroase convective, reprezentate prin acel vânt de forfecare, cu viteze de 50 – 60 km/h (cca 14 – 17 m/s). Acest proces dinamic duce la materializarea acelor structuri convective de tip supercelular. Coroborarea proceselor termodinamice locale, impuse de fragmentarea reliefului în grupa nordică a Carpaților Orientali, cu vântul de forfecare în proximitatea frontului rece despre care discutam, vor genera procese convective care pot avea o imagine reprezentativă, fotogenică, dar cu potențial distructiv ridicat la scară locală.
De asemenea, a doua parte a zilei – orele serii, instabilitate atmosferică mai accentuată și către est, condiții în care sistemele noroase convective se vor deplasa și peste o bună parte a jumătății de nord a Republicii Moldova. În toate aceste regiuni s-au realizat marcaje notate cu I, respectiv, II, fiind, totodată, prezentate și caracteristicile orientative, tehnice, ale proceselor convective (fig.1).
Condiții pentru dezvoltarea unor procese convective cu diferite grade de manifestare sunt valabile și pentru restul zonelor de munte și deluroase limitrofe. Pe fondul unor anumite incertitudini referitoare la amploarea proceselor convective, toate aceste din urmă zone au fost notate cu Ic. Astfel, posibilitate de la dezvoltări noroase locale, fără o manifestare excepțională până la cele care pot reprezenta un potențial pericol pentru comunitățile respective.
Nu sunt cu totul excluse procesele convective din Transilvania, vestul Maramureșului și, posibil, nordul Crișanei, cu toate că nu au fost incluse în nicio categorie pe materialul grafic atașat.
Dincolo de instabilitatea atmosferică din nordul și nord-estul teritoriului, în mod special, de interes și vremea deosebit de caldă, caniculară, din sudul și estul țării. În toate aceste regiuni, cer predominant senin iar vântul va sufla slab.
Valorile termice vor atinge frecvent 34 – 37°C, iar prin sudul Moldovei, vestul Dobrogei, cea mai mare parte a Munteniei și estul extrem al Olteniei, chiar și 37 – 39°C. În condițiile de vreme caniculară, indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 unități. Astfel, disconfort termic pronunțat. Nici nopțile nu vor aduce răcoarea mult dorită, deoarece minimele nu vor coborî sub limita a 20°C. Climatologic, în condițiile prezentate, nopți tropicale.
Este indicat ca persoanele în vârstă, copiii și cei cu afecțiune cardiace și pulmonare să evite pe cât posibil deplasările în intervalul orar 11 – 18. De interes și nivelul ultravioletelor, care va atinge 8,5 – 10, cu precădere, la sud de paralela de 45°N.
Pe scurt, urmează o zi cu șanse sporite pentru fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice cu un grad al severității mai ridicat peste nordul și nord-estul țării, în mod special. Condiții pentru declanșarea unor sisteme noroase convective locale și în restul zonelor de munte și, posibil, Transilvania.
Pe unde nu sunt condiții pentru furtuni, valorile termice vor depăși pragul de caniculă (35°C), pe arii extinse, din sudul, sud-estul (excepție, zona litoralului) și estul țării. Mai mult, prin Bărăgan și Lunca Dunării, temperaturile să fie apropiate de 40°C.
Pe fondul vremii caniculare, disconfort termic accentuat. Se recomandă luarea măsurilor potrivite specifice perioadelor caniculare (evitarea deplasărilor în orele amiezii și ale după-amiezii, hidratarea corespunzătoare, evitarea băuturilor carbogazoase și alcoolice, accesorii vestimentare lejere și deschise la culoare). De asemenea, de urmărit cu mare atenție avertizările meteorologice imediate pentru fenomene specifice instabilității atmosferice pentru regiunile nordice și nord-estice ale României, în mod special. ©Dr. Ilie Nicolae
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.