Avansul unui front atmosferic rece dinspre Europa Centrală va aduce o răcire consistentă a vremii. Schimbarea maselor de aer va avea loc în cursul nopții care urmează (11/12 iulie 2020) în centrul, nordul și vestul țării. Deoarece masa de aer cald, preexistentă nu a fost una cu desfășurare mare în timp și nici foarte bogată în umezeală, la care se adaugă și realizarea procesului în cursul nopții, nu vor fi fenomene meteo deosebite legate de procesele convective. Sunt, totuși, posibile declanșarea unor convecții ușoare, locale. Asociat, condiții pentru averse, descărcări electrice locale și, izolat, posibilitate pentru grindină de mici dimensiuni.
Avansul aerului rece va continua și în prima parte a zilei de mâine. Primele raze de soare vor fi benefice pentru declanșarea unor dezvoltări noroase convective mai generalizate în zona Carpaților Orientali, jumătatea estică a Meridionalilor, cât și a regiunilor deluroase vecine. Mai mult, în această parte a României, la dezvoltarea unor sisteme noroase convective va contribui și zona montană în sine.
De interes posibile convecții și puțin mai la est și sud-est de zona montană marcată pe materialul nostru. De asemenea, posibilitate pentru manifestări ale instabilității atmosferice și pe zona centrală a Republicii Moldova, în mod special. Detaliile „tehnice” referitoare la fenomenele meteo asociate schimbării maselor de aer din următoarele 12 – 24 ore, ilustrate în materialul grafic (fig.1) care însoțește prezenta postare.
Pe lângă faptul că procesul de răcire al vremii se desfășoară în cursul nopții sau la orele dimineții, de interes și faptul că extinderea dorsalei maximului Azoric va fi una ceva mai incisivă. Astfel, manifestările asociate instabilității atmosferice nu vor avea prea mult timp peste România.
Odată ce presiunea atmosferică va marca o creștere notabilă, gradientul baric va fi unul ridicat. În condițiile acestea, vântul va fi de interes în cea mai mare parte a zilei de mâine.
În conformitate cu actualele modelări atmosferice, acesta se va face simțit în regiunile nord-vestice ale României din a doua parte a nopții în curs. Din jurul amiezii, acesta va prinde putere în cea mai mare parte a Moldovei, Olteniei și Munteniei. La rafală va atinge, în general, viteze cuprinse între 50 și 60 km/h. După orele serii, acesta va mai fi de interes în partea sud-estică a țării, dar și în zonele montane mai înalte din cadrul Carpaților Meridionali.
Valorile termice vor marca o scădere accentuată față de ziua precedentă în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, nordul Moldovei și vestul Olteniei. În toate aceste regiuni, vremea va deveni răcoroasă pentru această dată din an. Cei care iubesc căldura vor găsi, în continuare, valori termice ridicate în sudul și chiar centrul Moldovei, Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei. În toate aceste regiuni se mai pot atinge maxime de 29 – 32°C, izolat 33 – 34°C.
Pe scurt, o vreme schimbătoare, cu șanse pentru instabilitate atmosferică peste arealul montan asociat Meridionalilor și Orientalilor. Către orele după-amiezii și ale serii, astfel de fenomene vor prezenta interes și prin Muntenia, în mod special. În restul țării, de interes vântul, care poate sufla și cu 50 – 60 km/h. La munte poate atinge viteze de 70 – 80 km/h. Valorile termice vor scădea simțitor într-o bună parte a țării, valorile demne pentru luna în curs se vor mai atinge prin sudul Moldovei, Dobrogea și Muntenia. (© Dr. Ilie Nicolae)