Caniculă prin sudul și sud-estul țării și instabilitate în rest, cu mici excepții

Încheiem o lună în care instabilitatea atmosferică a fost prezentă în mare parte de timp la nivelul României. Excepție de la regulă nu va face nici ultima zi, fiind o continuare a precedentei în acest sens.

Masa de aer rece care a intrat ușor peste nordul României în cursul zilei precedente (30 iulie), va continua să avanseze ușor, la o intensitate mai mare, în zona Moldovei. Valorile termice vor marca o scădere într-o bună parte a teritoriului. Vremea caniculară și disconfort termic pe arii extinse vor fi de actualitate, în continuare, prin sudul și sud-estul țării. Valori termice la limita caniculei (35°C) vor fi, la nivel local, și prin vestul și sud-vestul Banatului.

Scăderea, în general ușoară, a valorilor termice în cea mai mare parte a țării se va asocia și cu manifestări specifice instabilității atmosferice. Scenariile referitoare la intensitatea proceselor convective sunt redate în materialul care însoțește postarea curentă (fig.1)

Tabloul meteo România 31 iulie 2020
Click pe material pentru detalii

În funcție de evoluția parametrilor termodinamici la scară locală, care nu pot fi integrați în rularea principalelor modelări atmosferice la nivel regional și global, s-a utilizat și notarea Ic. Concret, în toate acele areale există condiții pentru declanșarea unor procese convective, dar cu un factor ridicat al incertitudinii referitoare la intensitate. Cel mai probabil, toate procesele convective notate cu Ic vor avea șanse mai ridicate de materializare în ultimele ore ale după-amiezii și ale serii, în mod special.

Pentru regiunile nord-estice ale României, unde se va resimți o scădere mai accentuată a valorilor termice din cursul după-amiezii încolo, condițiile ideale pentru dezvoltări noroase convective și manifestările specifice, până în jurul prânzului, inclusiv. Tot aici, odată cu o creștere ușoară a presiunii atmosferice din jurul după-amiezii încolo, vântul va prezenta intensificări susținute pe arii mai vaste. Acesta va sufla, în general, moderat. La rafală va putea atinge viteze de 40 – 50 km/h, din sector predominant nord-nord-vestic.

Sinoptic, ziua de mâine se va caracteriza la nivel european, prin extinderea unei dorsale către regiunile sud-estice ale Europei. Aceasta, atribuită unui areal de mare presiune (anticiclon), centrat la vest de Peninsula Scandinavă. În intervalul precedent, de interes un areal anticiclonic și peste regiunile centrale ale Europei. În paralel, de interes și o arie de joasă presiune, activă peste regiunile estice ale Scandinavei și vestul Rusiei europene. Cuplajul celor două formațiuni barice vor înlesni transport de aer rece, de natură maritim-polară (mP) către arealul geografic al României.

Prezența Carpaților Păduroși și Orientali, prin morfologia lor arcuită, vor accelera deplasarea masei de aer rece (mP) către sud-est. În contextul prezentat, cele mai susținute advecții de aer rece vor fi valabile pentru regiunile nord-estice ale României. Odată ajunsă masa de aer rece, procesele convective vor fi mult inhibate pe teritoriul nordic al Moldovei.

Pe scurt, continuă vremea caniculară, asociată și cu disconfort termic accentuat prin Muntenia și vestul Dobrogei. Pe arii restrânse, vreme caniculară și în zonele joase din Banat.

De importanță extinderea condițiilor favorabile instabilității atmosferice în cea mai mare parte a țării.

În regiunile nord-estice ale României, din cursul după-amiezii, valorile termice vor scădea simțitor. Astfel, maximele zilei în această regiune se vor atinge până în cursul amiezii. ©Dr. Ilie Nicolae

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.