Sfinții de gheață

Luna mai, cu siguranță, va reuși să întrerupă lungul șir al lunilor cu abateri pozitive de temperatură la nivelul României. Dacă până la începutul lunii aprilie circulațiile vestice sau sud-vestice aduceau temperaturi constant peste medie, în ultimele două luni situația dinamică e cu totul alta, cu schimbări termice între valori de început de vară și perioade destul de agasante cu temperaturi constant reduse.

Această schimbare dinamică este subliniată foarte sugestiv de valorile indicelui Oscilației Arctice, oscilație care a trecut și va mai trece prin episoade negative ce corespund tendinței de încetinire sau de blocare a circulației vestice specifice zonei temperate. Contrafactual, merită să precizăm că dacă indicele acesta ar fi avut valori similare celor de după 1 aprilie în mijlocul iernii am fi putut avea parte de o iarnă pe cinste.

Valorile indicelui Oscilației Arctice în prima parte a anului 2020(Sursa: CPC)

În schimb, în luna mai un astfel de cadru dinamic facilitează un interval susținut cu temperaturi mai mici decât media ultimei decade a acestei luni. De altfel, acest interval din luna mai era cunoscut din credințele populare ca unul care încă poate aduce temperaturi reduse sau chiar brume târzii, iar mai târziu am înțeles că aceste perioade reci sunt invariabil legate de anticicloni puternic dezvoltați centrați în regiunea de nord-vest a continentului. Practic, tocmai ceea ce se întâmplă în această perioadă.

Condiții meteo-sinoptice la nivel continental favorabile advecțiilor de aer rece în regiunea României

Pe fondul acestor condiții la nivel continental temperaturile aerului în ultima decadă a lunii mai vor fi reduse în toată regiunea central-estică a continentului, cu valori zilnice cuprinse în regiunea Moldovei între 10 și 20C.

Abateri estimate ale temperaturii aerului la nivel continental în intervalul 23-30 mai (Sursa: wxmaps)

Nu vor lipsi precipitațiile din acest interval, însă ca o notă generală ele vor satisface nevoia de moment a culturilor agricole, însă nu vor fi suficiente pentru a reduce în mod consistent deficitul de apă din sol.