Luna mai are obiceiul de a fi una din cele mai ploioase luni din an în regiunea noastră tocmai datorită faptului că poate combina ploile convective de început de vară cu cele frontale, mai liniștite și chiar mai utile din punct de vedere agricol. Chiar ziua de azi în regiunea Moldovei este un bun exemplu în acest sens.
Urmărind imaginile RADAR ale Administrației Naționale de Meteorologie putem observa o bandă de precipitații ce acoperă cea mai mare parte a regiunilor din Moldova apuseană.

Direcția de deplasarea general nord-sud este foarte interesantă pentru că pentru un ochi obișnuit cu imaginile radar o structură de acest fel pare să se deplaseze spre vest. Analizând hărțile sinoptice observăm că această regiune de precipitații pare să corespundă unui front oclus din cadrul unei depresiuni situate în estul continentului.

În mod normal un astfel de front atmosferic se va deplasa odată cu depresiunea din care face parte spre est. În cazul de față însă, frontul destul de puternic dezvoltat a fost prins în advecția aerului dinspre nord, specifică sectorului posterior (vestic) al ciclonului. Această advecție este alimentată de un gradient baric mare instalat la contactul cu regiunea anticiclonală din vestul continentului. Și astfel se formează ceea ce se numește un front oclus retrograd (back bent occlusion), o structură care este poate frecventă în vestul continentului, dar rară în regiunile din interiorul continentului.

Una peste alta, un alt factor ce conduce la precipitații atmosferice atât de așteptate pentru agricultură. De menționat însă că în ciuda precipitațiilor atmosferice de la începutul acestei luni deficitul de apă din sol, mai ales în adâncime, este încă foarte mare.