Chiar dacă primele descărcări electrice s-au produs și în ultimele zile ale lui aprilie, nu încape dubiu că ziua de ieri a marcat destul de spectaculos debutul sezonului convectiv. Deasupra Iașului spectacolul de lumini din primele ore ale nopții a fost extrem de variat, cu foarte multe descărcări electrice de tip nor-nor sau nor-atmosferă, dar fără prea multe trăsnete.

Dincolo de jocul de lumini, distribuția cantităților de precipitații a fost una extrem de interesantă pentru înțelegerea caracterului precipitațiilor convective. Am folosit de multe ori acest termen de “loterie convectivă” care pare bizar și neprofesionist, dar pe departe aceasta e cea mai bună formulare dacă vrem să înțelegem unde și cât va ploua într-o situație cu instabilitate atmosferică moderată.
Spre exemplu, pentru ziua de ieri ar fi fost imposibil pentru oricine să indice faptul că în timp ce la stație meteorologică oficială Iași se vor înregistra din două episoade convective cca. 60 mm de precipitații (o cantitate echivalentă mediei climatice multianuale pentru luna mari), la nici 10 km distanță, în partea de vest a orașului se vor înregistra în jur de 5 mm și dintr-un singur episod convectiv.

Pentru că liniile de convergență ce au determinat aceste precipitații s-au propagat de la VSV spre ENE putem lua în calcul și o stimulare a convecției în regiunea orașului ca efect al rugozității urbane, cantitățile începând să crească din regiunea centrală a orașului (27 mm în Politehnică în apropiere de Tudor Vladimireascu) spre ENE acolo unde este situată stația meteorologică ANM. Până ca acest lucru să poată fi cumva demonstrat, rămânem cu ideea că doar hazardul a putut determina această distribuție a precipitațiilor.
Din astfel de situații rezultă cea mai mare parte a incertitudinii în prognoza meteorologică și asta îi transformă în meteorologi, de foarte multe ori nemeritat, în falși profeți ai ploilor ce nu mai vin. De fapt, acestea sunt limitele actuale ale prognozei situațiilor convective, iar falșii profeți sunt tocmai cei care dau garanții absolute în privința precipitațiilor într-un anumit loc. De aici mulțimea exprimărilor probabilistice, obositoare pentru publicul larg, dar atât de corecte pentru cine înțelege cât de cât secretele atmosferei terestre.
Și acum eu vă spun că în această noapte sigur vom mai avea alt spectacol de lumini și precipitații. E ceea ce vreți să aflați. Doar că realitatea prezentată mai sus ne forțează să intrăm în limbajul de lemn al meteorologiei, care e precum un sicriu: deplorabil, dar totuși necesar! Așa că nu ne rămâne să spunem decât că “Vremea va fi instabilă cu precipitații pe areale extinse sub formă de aversă în….”
P.S: Harta distribuției cantității de precipitații a fost realizată pe baza datelor de la stația oficială ANM, cele 3 stații administrate de Facultatea de Geografie și Geologie și alte 4 stații din rețeaua wunderground. Un bun exemplu despre modul în care stațiile meteorologice independete pot contribui la înțelegerea fenomenelor meteorologice.