Plouă-n mai….

După 4 luni din 2020 în care la nivelul Moldovei s-au acumulat între 40 și 60 mm de precipitații urmează 4 zile în care cel puțin local se poate acumula o cantitate echivalentă de precipitații. În bună măsură am intrat în scenariul climatic normal al acestei perioade. Un talveg de undă lungă determină un interval cu instabilitate atmosferică moderată spre accentuată la nivelul României. De altfel, în ultima postare sugeram că pentru luna mai acesta este cadrul sinoptic dezirabil pentru producerea izbăvitoarelor precipitații.

Talveg extins peste regiunea României pe axa NNV-SSE

Cu toate acestea, cauza precipitațiilor fiind predominant convectivă nu pot fi oferite garanții locale în privința producerii acestora și mai ales a producerii lor într-o cantitate apreciabilă atât de necesară.

Cantitatea estimată de precipitații acumulată până în data de 05 mai în regiunea Moldovei

Fără nici un dubiu, regiuni extinse pot înregistra cantități total insuficiente de precipitații, dar pe ansamblu următoarele 7 zile vor marca o primul interval consistent de diminuare semnificatică a deficitului de apă din sol din această primăvară.

Evoluția rezervei de apă din sol între 30.04-08.05(nuanțele de albastru indică o creștere a rezervei de apă din sol)

Așadar, un început promițător de lună mai din punct de vedere agricol și, în același timp, o vreme prea puțin îmbietoare pentru ceea ce era în anii din urmă perioada oficială de debut a activităților în aer liber.