Nimic nou pe frontul agricol

Precipitațiile posibile din această după-amiază și agitația de pe cer pot genera un pic de speranță în privința ameliorării secetei. Așteptările sunt valabile pentru bună parte din teritoriul României, care a intrat deja în loteria averselor cu iz estival, dar nu și pentru regiunea Moldovei. Dacă analizăm estimările principalelor modele de prognoză referitoare la cantitățile de apă ce se vor acumula în următoarele 7 zile putem constata un adevărat “scut antiprecipitații” care pare instalat în regiunea de est a țării.

Cantitatea estimată de precipitații la nivelul României până pe 02 mai (model ECWMF)
Cantitatea estimată de precipitații la nivelul României până pe 02 mai (model GFS)

Acest blocaj al producerii precipitațiilor în regiunea de est a țării nu este în nici un caz o surpriză. Intrăm de fapt într-o buclă meteorologică de feed-back pozitiv foarte periculoasă. Astfel, chiar dacă instabilitatea atmosferică pare ceva mai ridicată și structuri frontale traversează regiunea României, acestea nu pot determina cantități însemnate de precipitații. Lipsa umidității din sol nu poate livra mai nimic atmosferei prin evapotranspirație și asta inhibă posibile procese convective. Evident, condițiile de instabilitate sau fronturile nu sunt pe moment extrem de bine puse în evidență astfel încât să fie spartă această blocadă. Și astfel seceta existentă se autoîntreține. Seceta generează secetă. Nu trebuie să uităm că seceta existentă este dezvoltată în regiunea noastră progresiv de la sfârșitul verii trecute.

Cantitatea de precipitații acumulată la Iași în ultimul an față de mediile multianuale pune în evidență că precipitațiile sunt deficitare din septembrie 2019
Cantitatea de precipitații acumulată la Arad în ultimul an față de mediile multianuale pune în evidență că precipitațiile s-au mnținut în acest interval peste valorile medii multianuale

Astfel, în regiunea de est a României și inclusiv în regiunea Moldovei deficitul de apă la nivelul solului este în creștere, ceea ce face ca situația agricolă să rămână în linii mari neschimbată.

Rezerva de apă din sol la nivelul României în 25 aprilie 2020

Totuși, trebuie să remarcăm faptul că dinamica atmosferică la nivel continental devine din ce în ce mai favorabilă unor accidente fericite. Astfel, condițiile anticiclonale la nivel european reușesc să antreneze spre latitudini mici și nuclee de altitudine cu geopotenția coborât. Acestea, în conclucrare cu temperatura din ce în ce mai mare a suprafeței terestre, firească în următorul interval, va putea să conducă la o creștere a instabilității atmosferice care să ne scoată din cercul vicios al secetei. De aici ar putea veni salvarea în luna mai.