Încotro se îndreaptă fumul incendiilor de la Cernobîl

Pe lângă probleme vedetă ale perioadei, o oarecare emoție este stârnită și de faptul că incendiile tind să scape de sub control în preajma reactorului de la Cernobîl. De aceea, o mică informare meteorologică în mod cert ar prezenta interes. Din această perspectivă, știrile pentru noi ar fi liniștitoare.

Analizând dinamica atmosferică la nivel continental cu ajutorul instrumentului HYSPLIT (NOAA) putem constata că în ultima săptămână masele de aer ce au ajuns în regiunea noastră au provenit din regiunea de nord-vest a continentului, fără ca ele să intersecteze regiunea critică a incendiului din regiunea de risc radioactiv. Altfel spus, aerul de deasupra noastră nu s-a intersectat cu regiunea critică, ceea ce indică faptul că sunt șanse minime pentru creșterea radioactivității în țara noastră pe seama acestei surse.

Proveniența maselor de aer la nivelul României în ultimele 7 zile

Mai mult, în următoarele 7 zile toate posibilele emisii din regiunea Cernobîl se vor deplasa către regiunea de nord-est a Rusiei, ajungând mai degrabă în regiunea arctică decât în regiunea noastră peste o săptămână.

Direcția de deplasare a posibilelor emisii din regiunea Cernobîl în următoarele 7 zile

Un instrument foarte util de analiză a situației, atunci când cerul este lipsit de nori, este oferit de imaginile satelitare MODIS. Acestea puneau în evidență pentru ziua de 12.04 faptul că în regiune puteau fi localizate mai multe focare de incendii, cel mai puternic fiind chiar cel din preajma regiunii critice. Condițiile de circulație din acel moment făceau ca panașul de fum să fie direcționat spre est, ceea ce nu punea nici un fel de risc pentru regiunea noastră situată la sud-sud-vest față de focarele de incendiu. Totuși, în cazul celui mai vestic focar de incendiu circulația atmosferică mai ales în altitudine a determinat orientarea norului de fum spre sud-est, pe o axă ce ar intersecta, cu aproximație, axa Nistrului. Acest focar de incendiu era situat în apropiere de granița cu Polonia, la 400 km de Cernobîl, ceea ce teoretic ar însemna un dozaj ratiativ atenuat.

Imagine satelitară MODIS din date de 12.04

Situația rămâne în continuare una demnă de toată atenția, chiar dacă pe moment – cel puțin următoarea săptămână – ea nu pare să ridice probleme majore pentru teritoriul nostru.