Un final de săptămână cu precipitații

În ultimele 24-48 de ore, peste regiunile centrale ale Europei, cu extindere până în bazinul central al Mării Mediterane, de interes au fost și sunt arii de joasă presiune. Asociat acestora, în respectivele zone ale continentului, de interes precipitațiile, ploi în zonele joase și mixte în zonele montane. Din punct de vedere sinoptic, luând în calcul și metoda de clasificare Hess-Brezowsky, situația sinoptică ilustrată în materialul de la figura 1 se încadrează pe tiparul TRM. Acest lucru reprezintă o zonă caracterizată de un regim ciclonic extins dinspre Câmpia Germano-Polonă și sudul Mării Baltice până în bazinul Mării Mediterane.

Pentru România, contextul sinoptic ilustrat reprezintă o vreme caldă, dar și cu multă nebulozitate. Aceasta din urmă avansează, gradual, dinspre regiunile vestice-sud-vestice către cele estice-nord-estice. Astfel, pe parcursul zilei de astăzi, peste regiunile centrale ale țării are loc o răcire a vremii, condiții în care sunt de interes și procese convective ușoare. Asociat acestora, manifestări ale instabilității atmosferice asociate cu descărcări electrice, averse, intensificări ale vântului pe timpul averselor și, posibil, măzăriche și/sau grindină de mici dimensiuni.

Deoarece valorile termice nu depășesc 12-15°C, intensitatea fenomenelor nu va fi una care să prezinte atenție deosebită.

Astfel de fenomene sunt posibile și la hotarul Moldovei cu Transilvania în următoarele ore, însă probabilitatea este destul de redusă.

Noaptea următoare (6/7 martie 2020) va fi caracterizată de o extindere a nebulozității atmosferice în cea mai mare parte a țării. În centrul, nordul, nord-estul vor fi episoade cu precipitații, în general, slabe cantitativ. Vor fi exclusiv ploi în zonele joase de relief și mixte în zona de munte. Caracteristica din noaptea precedentă se va menține și în cursul zilei de mâine.

imagine satelitara 7032020 12 UTC.png
Figura 1. Contextul sinoptic și satelit Europa – 7.III.2020, ora 12 UTC
Sursa materialelor grafice: metoffice.gov.uk și sat.24

Mai interesantă va fi situația de mâine, 8 martie 2020, pentru regiunile sud-estice ale României. Aici, vremea va fi frumoasă și caldă atât în cursul zilei de astăzi, 7 martie 2020 cât și a următoarei. Pe baza actualelor modelări atmosferice, în regiunile sud-estice ale țării ziua de mâine va aduce maxime care vor oscila în jurul a 20-22°C. Valorile termice ridicate, în contact cu frontul rece asociat depresiunii situate în acest moment (7.III.2020) pe vestul Greciei, vor favoriza dezvoltarea unor structuri noroase convective care pot atinge înălțimi de 9-9,5 km.

Din actualele modelări atmosferice, în conformitate și cu materialul atașat (fig. 2), se disting și valori estimate ale reflectivității ridicate. În arealul delimitat pe materialul nostru vor fi structuri convective care vor atinge și 55-57 dBZ. În astfel de condiții, în zonele cheie de formare a grindinei în masa structurii convective, sunt anticipate dimensiuni ale grelonului de 13-17 mm. Ținând cont că înălțime izotermei de 0°C în zonă pe parcursul după-amiezii de mâine va fi la aproximativ 2,6 km, la sol pot ajunge fragmente de gheață cu dimensiuni cuprinse între 3 și 8 mm.

meteologix.png
Figura 2. Reflectivitate maximă estimată România 8.III.2020, ora 14 UTC (16 L.T.)
Sursă material grafic: www.meteologic.com/ Europe Swiss HD 4×4

Din aceleași modelări atmosferice, sisteme noroase convective se vor genera pe teritoriul Bulgariei, la contactul cu partea estică a Munților Stara Planina și Podișul Ludogoriei, unde se vor aduce în discuție și inițierile convective orografice. Ca direcție a deplasării, respectivele formațiuni convective vor veni pe azimut 210-220° (sud-vest către nord-est) cu o viteză anticipată de 70 km/h. Înălțimea unde viteza fluxului ascendent va fi maximă se anticipează la aproximativ 3500 – 5500 m. În cadrul intervalului altitudinal prezentat vor fi și zonele cele mai ideale formării grindinei, unde va prezenta valorile menționate și ceva mai devreme, de 13 până la 17 mm diametru. Categoric, întreaga suită a fenomenelor va depinde de evoluția parametrilor termodinamici.

Pe lângă posibila materializare a grindinei la sol, în regiunea prezentată se pot cumula 10-15 l/mp iar vântul în timpul averselor poate atinge viteze de 45-60 km/h, posibil valori și mai ridicate, de până la 70 km/h

Pe scurt, în următorul interval, România se va situa sub acțiunea unor arii de joasă presiune active peste Europa Centrală și până în bazinul central al Mării Mediterane. Asociat, vreme schimbătoare, cu precipitații, la început, în regiunile centrale și vestice ale teritoriului, apoi în extindere și în rest. Regiunile sud-estice ale țării vor avea parte și de manifestări ale instabilității atmosferice, unde se pot înregistra cantități mai însemnate de apă. Vor fi descărcări electrice și, posibil, grindină de mici dimensiuni la sol. Vântul va prezenta unele intensificări pe timpul averselor. © Dr. Ilie Nicolae