Sincopele primăverii

În mare parte din regiunile joase ale României am putut vedea deja primele specii de arbori intrate în înflorire. În Iași, primele inflorescențe la cais au putu fi observate în oraș de pe 3-4 martie. Cu siguranță, este cea mai timpurie dată de înflorire din ultimii 10 ani de când facem observații în Iași referitare la această specie. Practic, data medie de înflorire în ultimii 10 ani a fost în zilele de la sfârșit de martie, așadar anul acesta vorbim de un avans impresionant de cca 3 săptămâni. Dincolo de cei zece ani monitorizați, avem toate motivele să credem că este una dintre cele mai timpurii înfloriri din ultimele decenii. Cu certitudine, această înforire este și un indicator al unei ierni deosebit de calde (mai bine zis o pseudo-iarnă).

Primăvara părea deja instalată, doar că astăzi, în ciuda soarelui foarte ofertant, temperaturile nu au fost foarte ridicate. Un aer foarte transparent de la periferia unei mase de aer arctic ce s-a instalat în regiunea noastră în urma unei circulații nordice de care am avut parte arareori în timpul lunilor de iarnă.

Advecție de aer arctic în estul Europei sub acțiunea unui anticiclon localizat în partea central-estică a Europei

Această advecție demnă de mijlocul iernii se va simți mai bine în dimineața de luni (16/03/2020), când pe fondul aerului foarte sărac în vapori de apă (trăsătură de aer arctic), pierderea radiativă nocturnă va fi foarte mare și va conduce la minime pe care le vom resimți destul de agresiv la primele ore ale zilei. În regiunea Moldovei sunt așteptate minime spre pragul de ger în regiuni montane și generalizat sub -4C în restul regiunii. Așadar, în multe cazuri, putem tăia caisele din producție proprie de pe listă în mare parte din regiune.

Temperatura minimă a aaerului ( 16/03) în regiunea istorică a Moldovei

Mai mult, capriciile dinamice la nivel continental continuă și, după o încălzire progresivă pe parcursul săptămânii viitoare, sfârșitul de martie poate să aducă și alte surpize termice neplăcute.