Debutul calendaristic al primăverii anului 2020 s-a realizat pe fondul unor valori termice ceva mai ridicate, în comparație cu norma climatologică a perioadei. Caracteristicile meteorologice ale acesteia au furat cu mult startul calendaristic. Situația astfel prezentată este rezultatul unei ierni calde, cu o predominare a circulațiilor zonale (vestice), acestea ajutate și de un vortex polar intens. Acesta din urmă a reprezentat un obstacol veritabil în calea maselor de aer rece din zona polară către sud.
Prima săptămână din martie 2020 aduce o vreme caldă, chiar deosebit de caldă, pe ansamblul întregii Moldovei. Valorile termice care vor fi potrivite mai degrabă pentru prima jumătate a lui aprilie vor fi de interes, în mod special, în primele trei zile ale intervalului. Ca o imagine de ansamblu, în acest sens s-a realizat și un material cartografic care prezintă valorile termice estimate pentru ziua de marți, 3 martie 2020, ora locală 14 (fig. 1). Valorile maxime de temperatură pot fi cu 1…3°C mai ridicate comparativ cu cele prezentate, cu precădere, în centrul și sudul provinciei.
Ulterior, de joi încolo se întrevede o răcire treptată a vremii, condiții în care valorile termice se vor apropia de normalul climatologic al perioadei.
Precipitațiile la nivelul Moldovei vor lipsi, cel puțin până în noaptea de miercuri spre joi. Probabilitate cea mai ridicată pentru acestea în cursul zilelor de joi și vineri. Cu toate acestea, ziua de luni poate să aducă ceva precipitații slabe, locale, prin centrul și nordul provinciei, îndeosebi. În zona de munte vor fi precipitații sub toate formele de agregare. Toate acestea vor fi atribuite extremității estice ale unor arii de joasă presiune. Dincolo de lanțul Carpaților Orientali, precipitații pe arii extinse, cu întreaga suită de fenomene meteorologice caracteristice semestrului cald. Nu ar fi exclus ca în zona montană, la hotarul Moldovei cu Transilvania și Maramureș, să apară astfel de fenomene. Condiții reduse pentru eventuale convecții ușoare și în restul provinciei.
Sinoptic, în primele zile ale intervalului, Moldova se va situa la joncțiunea ariile de mare presiune, activa peste estul și sud-estul Europei, cu cele de joasă presiune, extinse dinspre nord-vestul continentului și până în bazinul central al Mării Mediterane. În cadrul contextului sinoptic prezentat, vor predomina circulațiile maselor de aer pe componentă predominant sudică și sud-vestică, condiții în care va fi transportat și un aer cald, de natură tropicală, dinspre nordul Africii.
A doua parte a săptămânii următoare se va asocia cu migrarea ariilor de joasă presiune peste cea mai mare parte a Europei Central-Sud-Estice, condiții în care va crește nebulozitatea atmosferică, când vor fi și condiții pentru precipitațiile despre care discutam adineauri. Din același motiv vor scădea treptat și valorile termice. Mai mult, către finalul săptămânii va fi de interes și extinderea unei dorsale a maximului Azoric către est, condiții în care dinamica atmosferică în zona noastră va fi una predominant vestică și chiar nord-vestică, ideală pentru transportul unor mase de aer de natură oceanică. Întocmai, astfel de circulații atmosferice aduc cele mai potrivite valori termice pentru începutul calendaristic al primăverii.
Din actualele modelări atmosferice, finalul săptămânii care va sta sub semnul extinderii către est a unei dorsalei asociate maximului Azoric, precipitațiile vor fi în restrângere. Local, acestea se mai pot materializa în zona montană, unde vor fi sub toate formele de agregare.
Vântul va constitui o prezență în cea mai mare parte a săptămânii viitoare, fiind un rezultat direct al situării Moldovei la joncțiunea ariilor depresionare cu cele anticiclonice. În prima parte a intervalului, pe fondul unor circulații sudice și sud-estice, acesta va prezenta intensificări din același sector. Ulterior, odată cu schimbarea dinamicii atmosferice la nivelul regiunii, în asociere cu forma arcuită a Carpaților Păduroși și Orientali, pe baza „efectului Coandă”, circulația inițială, vestică, va fi una predominant nord-vestică peste Moldova.
Pe scurt, urmează o vreme autentică de primăvară, cu valori termice generoase în prima parte a săptămânii. Odată cu migrarea către est a centrilor de joasă presiune din sudul și centrul Europei, valorile termice vor marca o scădere treptată, condiții în care se vor apropia de normalul perioadei de referință. Precipitațiile își pot face simțită prezența, pe arii foarte restrânse, la deal și munte – în cursul zilei de luni. O generalizare a acestora la nivel de regiune se așteaptă pe parcursul zilelor de joi și vineri. Nu va lipsi din peisaj nici vântul, acesta va sufla, în general, de la slab la moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, dar și prin centrul și estul Moldovei. ©Dr. Ilie Nicolae