În materie de vreme, câteodată chiar este prea târziu. O iarnă non-existentă ce a adunat maximum o săptămână de condiții hivernale, din 2-3 episoade dinamice cu trăsături vagi de iarnă autentică, iată, ține să se încheie într-o notă care să îi confirme ciudățenia.
După ce ultimul episod vag de iarnă s-a produs cu mai bine de o lună în urmă, următoarele zile ne aduc din punct de vedere dinamic cel mai reprezentativ episod de iarnă. O dorsală a antiticlonului azoric extinsă spre nord, ce face joncțiunea cu un antiticlon de blocaj scandinav de manual, blochează circulația vestică ce nu a făcut foarte multe pauze pe parcursul iernii. Practic, acesta este tiparul dinamic de manual al unor episoade severe de iarnă. Pentru că odată căldura atlantică deviată pe flancul nordic al brâului anticiclonal spre Scandinavia, regiunile centrale și sudice ale continentului intră sub incidența maselor de aer advectate dinspre nord-estul sau interiorul continentului. De fapt, aceasta a fost circulația atmosferică ce a lipsit pe parcursul întregii ierni.

Persistența acestei circulații ultrapolare va conduce astfel la asigurarea unei rezerve de aer rece care va alimenta din plin fenomene de iarnă pe teritoriul României pe parcursul următoarei săptămâni. Totuși, temperaturile ridicate chiar și la latitudini mari pe parcursul ultimelor săptămâni determină ca advecția de aer rece să nu fie una extremă, iar asta se va reflecta în temperaturi care nu vor fi din fericire extrem de reduse în regiunile joase, dar care fiind situate în jurul pragului de îngheț vor fi suficiente pentru a face ca precipitațiile să cadă și sub formă de ninsoare.

În acest fel, putem asista spre mijlocul săptămânii viitoare în unele regiuni ale României la instalarea celui mai consistent strat de zăpadă din iarna 2019-2020. O bizarerie ce va încununa această iarnă atipică. Mai este încă multă incertitudine în aceste estimări așa că harta alăturată nu trebuie luată nici pe departe ca sigură.

Așadar, începând de duminică intrăm într-un episod de iarnă târzie care, din păcate va determina și o limitare a temperaturilor la valori nu tocmai dorite în actualul context epidemic. Soarele pare să lipsească din decor pe mare parte din săptămâna viitoare la nivelul României. Poate un motiv în plus să stăm în casă.