Conform statisticilor, Europa a traversat una dintre cele mai blânde ierni. La nivelul regiunii noastre, valori medii de temperatură similare cu cele din această iarnă au fost înregistrate în cursul iernii 2006-2007. Atunci, ca de altfel și în prezenta iarnă, a predominat circulația zonală la scară europeană, condiții favorabile transportatului de aer cald, de natură oceanică. Episoadele caracterizate de răciri au fost slabe ca intensitate și puține la număr, situație valabilă în cazul ambelor ierni (2006-2007, respectiv, 2019-2020).
Dincolo de analize climatice, în postarea de astăzi se dorește o prezentare a valorilor termice care urmează a se înregistra la nivelul Moldovei în prima zi a săptămânii viitoare la ora locală 14 (12 UTC). Procesul de încălzire se va materializa cel mai bine peste zona subcarpatică, acolo fiind de așteptat și valori termice de 13-16°C. Încălzirea mai intensă se va materializa în zona subcarpatică, deoarece aerul cald, prin caracteristicile sale termodinamice, va disloca mai greu aerul mai rece și dens, preexistent, condiții în care va fi nevoit să-l escaladeze. Instalarea aerului cald în zonele situate la altitudini mai mari va duce la înregistrarea unor temperaturi mai coborâte în zonele joase decât în cele deluroase mai înalte, din vecinătate.
Mai mult, pe materialul atașat se distinge și modul de propagare al procesului de încălzire, acesta urmând a se produce dinspre sud-vest către nord-est (fig. 1).

Model atmosferic: GFS și ICON 14.II.2020, rulare ora 06:00 UTC
Acțiunea unui ciclon foarte bine structurat peste nordul Atlanticului –Peninsula Scandinavă, în cuplaj cu areal anticiclonic centrat peste vestul Kazahstanului, va facilita advecții de aer cald, pe componentă sud-vestică. Mai mult, transportul de aer cald se va realiza pe un context sinoptic anticiclonic. Regiunea Moldovei va fi caracterizată de valori ridicate ale presiunii atmosferice, cuprinse între 1022 hPa în nord-vestul extrem și 1028 hPa în sud-estul și estul acesteia.
Pe seama contextului prezentat, în mare parte a Moldovei va sufla și vântul, primind calificativul moderat din sector predominant sud-vestic.
După ziua de luni, valorile termice vor marca o ușoară scădere. Scăderea acestora va fi una continuă până în cursul zilei de joi, când sunt așteptate valori termice maxime de la 5°C prin nord-vestul Moldovei și cel mult 9…10°C prin sudul acesteia. Scăderea treptată a valorilor termice se va datora reorientării dinamicii atmosferice, de la una sud-vestică luni, la predominant vestică către mijlocul intervalului. În continuare, circulația maselor de aer se va desfășura pe un context sinoptic anticiclonic.
În a doua parte a intervalului, peste regiunea Balcanilor este posibilă formarea unui nucleu depresionar, acesta urmând a se deplasa către vestul Turciei. Materializarea acestuia, în cuplaj cu un maxim baric în extindere peste vestul Mării Mediterane, va favoriza o circulație generală a maselor de aer dinspre nord-vest, tot într-un regim de presiune atmosferică ridicată. Cu toate acestea, joi și vineri sunt posibile precipitații locale, slabe cantitativ.
Ultima zi a intervalului, pe baza actualelor modele atmosferice, va găsi regiunea Moldovei într-o veritabilă circulație vestică cu șanse aproape nule pentru precipitații și cu un regim termic mai ridicat pentru data de referință. De altfel, valorile termice, chiar și cu răcirea graduală de marți încolo, vor fi peste cele potrivite perioadei peste întreaga Moldovă. Pe scurt, urmează o săptămână fără evenimente meteorologice deosebite peste întinderile Moldovei. Prima zi a acesteia va aduce o vreme deosebit de caldă, în special, la deal și munte. Precipitațiile vor fi slabe cantitativ, cu șanse mai ridicate la mijlocul intervalului. Vântul va fi o prezență în cea mai mare parte a intervalului. De altfel, contextul sinoptic prezentat în material este unul favorabil intensificărilor vântului. ©Dr. Ilie Nicolae