Realitate vs modelare

Zilele mohorâte care au adus un fragment de iarnă peste întinderile Moldovei s-au terminat, condiții în care Soarele a câștigat o zi în care a strălucit peste cea mai mare parte a Moldovei. În condițiile acestea, odată ce peste 85-88% din teritoriul analizat era caracterizat de un cer senin, s-a putut utiliza produsul satelitar Terra, MODIS, 7-1-2, Reflectivitate corectată. Pe baza respectivului material se poate distinge destul de clar cele câteva sisteme noroase, descrise cu nuanțe de alb-turcoaz, de extinderea stratului de zăpadă, caracterizat prin acea nuanță de turcoaz.

Produsul satelitar dorește o ilustrare cu extinderea stratului de zăpadă la nivelul Moldovei, valabil pentru ziua de 7 februarie 2020, ora 12:30. Materialul ar fi prezentat cu atât mai mult interes pe parcursul zilei anterioare, în condițiile în care cerul ar fi fost, cel puțin, la fel de senin ca astăzi. Ținând cont că valorile termice nu au fost unele care să favorizeze o topire pronunțată a stratului de zăpadă depus în urma ultimului episod mai notabil de precipitații, se poate lua în considerare spre comparație și produsul satelitar menționat (7 februarie 2020).

La bază, prezenta postare dorește să ilustreze un grad de comparație între ce s-a putut anticipa cu un avans de 17 ore și ceea ce se poate observa „în teren”. Conform materialului atașat (fig.1), gradul de verificare al materialului referitor la anticiparea stratului de zăpadă (fig. 1, imaginea de jos) este unul destul de bun. Eficiența materialului de prognoză este de aproximativ 85%. Categoric, restul procentual îl reprezintă limitările modelelor atmosferice dar și al interpretării spațiale a unui parametru meteorologic. (© Dr. Ilie Nicolae)  

ESTIMARE VS REALITATE.png
Figura 1. Produs comparativ între realitatea „pe teren” (sus) și ce s-a putut realiza cu un avans de 17 ore (jos) referitor la distribuția stratului de zăpadă – Moldova