Puțin aprilie la final de februarie

Iarna calendaristică 2019-2020 a fost caracterizată de o vreme care a făcut, mai degrabă, trecerea de la toamna 2019 la primăvara care debutează, calendaristic, în mai puțin de o săptămână. Vremea mult mai caldă pentru anotimpul care se termină, asociată și cu precipitații puține, a fost rezultatul direct al unui vortex polar intens care a blocat avansul unor mase de aer rece către latitudini mai mici. În același timp, zona nordică a Oceanului Atlantic s-a caracterizat printr-o activitate depresionară impresionantă în tot acest interval.

Activitatea depresionară prezentă în aceste zile pe Atlanticul de Nord, va avansa către partea centrală și de nord a continentului european, urmând să influențeze vremea și la nivelul regiunii noastre. Astfel, din cursul acestei seri (25.02.2020), odată cu avansul unui minim baric menționat, va fi în extindere către sud un talveg depresionar asociat, urmând a se regenera ușor peste nordul Mării Adriatice. Contextul baric prezentat va înlesni în sectorul său cald un transport de aer cald, pe componentă predominant sud-vestic. Deoarece procesul advectiv va fi în regim ciclonic, se poate discuta despre un transport de aer cald, dinspre sud-vest, pe componentă ciclonică (SWZ).

În astfel de situații, când și gradientul baric este mai ridicat, sunt condițiile cele mai prielnice pentru un transport intens de aer cald. De altfel, în astfel de situații sinoptice sunt îndeplinite majoritatea condițiilor în care se înregistrează și cele mai ridicate valori termice pe timpul verii, dar sunt în desfășurare și manifestări specifice convecțiilor. Am adus în discuție procesele convective, deoarece mâine seară (26.02.2020) va avansa un front rece către regiunea Moldovei pe componentă nord-vestică, dinspre Europa Central-Nordică. Aerul cald, preexistent, va fi înlocuit de cel rece, condiții în care să avem și astfel de fenomene specifice semestrului cald. Pe baza actualelor modelări atmosferice, în cursul după-amiezii și al serii de mâine, eventualele convecții, care pot produce și ceva descărcări electrice, sunt posibile peste vestul extrem al Moldovei, la hotar cu Transilvania și Maramureș. În următoarea zi (27.02.2020), astfel de fenomene (sisteme noroase cumuliforme, posibile descărcări electrice, averse și intensificări ale vântului pe timpul precipitațiilor) au șanse de materializare în centrul, estul și sudul provinciei.

Până la schimbarea vremii de mâine seară încolo, să profităm de o zi caldă pentru final de februarie, cu maxime care pot atinge și 20-22°C prin sudul provinciei. Pe această cale s-a realizat și un material cartografic cu distribuția valorilor termice așteptate în cursul zilei de 26.II.2020 pe ansamblul întregii Moldove la ora locală 14 (fig. 1).

temperaturi 14h 26_02_2020.png
Valori termice – Moldova – 26.II.2020, ora locală 14:00. Sursa: GFS, ICON 25.II.2020, ora 6 UTC

Rezumat: Urmează o zi caldă, chiar deosebit de caldă prin sudul și centrul provinciei pentru această dată din an. Apropierea unui areal depresionar de spațiul geografic al Moldovei va aduce schimbări în evoluția vremii din cursul serii încolo. Trecerea de la masa de aer cald la una rece va fi asociată și cu posibile fenomene asociate instabilității atmosferice, precum apariția norilor convectivi, eventuale descărcări electrice, averse și intensificări de vânt pe timpul precipitațiilor. Procese convective sunt posibile mâine seară și în primele ore a nopții la hotarul Moldovei cu Transilvania și Maramureș. Ziua următoare, condițiile pentru convecții și toate fenomenele asociate să fie de interes pentru centrul și estul provinciei. ©Dr. Ilie Nicolae