Februarie 2020 s-a caracterizat printr-o activitate depresionară destul de intensă peste jumătatea nordică a Europei. Situația prezentată a adus, pe lângă abateri termice pozitive pe mai tot continentul, intensificări susținute ale vântului. La mijlocul lunii în curs, pe nordul Atlanticului se înregistrau rafale de vânt care atingeau și depășeau cu ușurință 200-220 km/h.
Dinamica atmosferică nu a fost una prea liniștită nici în partea central-sud-estică a bătrânului continent. De altfel, chiar în prima decadă a lunii erau de interes intensificări susținute ale vântului peste estul și sud-estul României. Pe această cale au fost emise atenționări meteorologice cod portocaliu și chiar roșu (sud-estul țării). Categoric, la acea dată, pe lângă intensificările vântului, au fost de importanță și precipitațiile atmosferice, care s-au transformat și în ninsoare.
Ca o simetrie aproape perfectă (7.II vs 24.II.2020), teritoriul României se va regăsi din nou sub incidența unor coduri meteorologice portocaliu, respectiv, roșu. Spuneam că este aproape o simetrie, deoarece precedentul episod de vreme severă s-a desfășurat în primele șase-șapte zile ale lunii, iar cel în curs de desfășurare să se petreacă la aproximativ cinci zile de finalul lunii.
Astfel, odată cu avansul către sud-est al unui talveg depresionar asociat unui areal de joasă presiune, pe seama extinderii dinspre vest-sud-vest a unui maxim atmosferic (anticiclonul Azoric), în paralel cu prezența unui alt maxim baric, peste estul-sud-estul Turciei, vor fi condiții ideale ca respectivul talveg să devină un ciclon atmosferic bine structurat. Situația de acum este una similară cu cea desfășurată în prima decadă a lunii. Deosebirea între cele două episoade este dată de poziționarea nucleului depresionar format. Pe baza materialului grafic atașat (fig.1), se poate observa centrul formațiunii barice de joasă presiune (987 hPa) situat undeva la nord de Peninsula Crimeea. Dacă ne amintim, la precedentul episod (6-8.II.2020), nucleul de joasă presiune traversa chiar sud-estul țării. De aceea, atunci au fost și cantități importante de precipitații.
Acum, odată ce nucleul de joasă presiune se va situa la distanță de teritoriul României, precipitațiile vor fi slabe cantitativ și pe spații mult mai restrânse. În plus, atunci extinderea maximului Azoric era mai extinsă și către nord, când au fost și condiții ideale pentru un transport de aer suficient de rece, favorabil transformării ploilor în lapoviță și ninsoare. De această dată, conform materialului grafic (fig.1), în partea nord-vestică a Europei este activ un alt nucleu de joasă presiune (992 hPa). Respectiva formațiune barică antrenează o masă de aer cald în sectorul său anterior, condiții în care la nivelul României, pe seama contextului baric la scară locală, să aibă loc o răcire ușoară a vremii.
Astfel, acțiunea nucleului depresionar de pe sudul Ucrainei se va caracteriza prin intensificări puternice și deosebit de puternice ale vântului în cea mai mare parte a României. Regiunile cele mai afectate vor fi cele din jumătatea de est a țării, unde vântul va atinge și depăși, la rafală, viteze de 90-110 km/h. Cele mai expuse regiuni vor fi Moldova, Muntenia, Dobrogea și estul Transilvaniei. Vântul va sufla tare și în rest, cu viteze de 55-75 km/h. La munte, vântul va sufla cu viteze care, la rafală, vor atinge și depăși 130-160 km/h.
Intervalul de manifestare estimat: 24.II.2020 orele 00 – 18. Ulterior, intensificările vântului vor slăbi gradual, condiții în care se va discuta despre vânt moderat la tare.

Sursa material: https://www.metoffice.gov.uk/
După ziua de luni, caracterizată de intensificări puternice ale vântului și un proces de ușoară răcire, ziua de marți va aduce o vreme în încălzire și cu cer variabil. Vântul va continua să prezinte intensificări, îndeosebi în estul și sud-estul țării, și la scară locală în rest. La munte va continua să sufle moderat la tare.
De miercuri, odată cu apropierea nucleului depresionar de centrul continentului, condiții favorabile de a atinge și nordul Mării Adriatice unde va avea condiții de regenerare, probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere, îndeosebi în nord-vestul și vestul țării. La munte vor fi precipitații mixte și predominant ploi în zonele joase de relief. Vremea continuă să fie caldă, mai ales în est și sud-est. În nord-vestul teritoriului se va simți o scădere ușoară a valorilor termice.
Joi va aduce o extindere a precipitațiilor la nivelul întregii țări. În prima parte a zilei, acestea vor fi de interes în nordul, centrul și vestul teritoriului iar după-amiaza și seara, acestea vor fi în extindere și în rest. Vor fi predominant ploi. Valorile termice vor marca o scădere la nivelul întregii țări, condiții în care vremea se va apropia de normalul climatologic al finalului de februarie. Pe acest tipar, în zonele deluroase din centrul, nordul și vestul țării sunt condiții pentru lapoviță și chiar ninsoare. La munte vor predomina ninsorile, condiții în care se va depune și un strat ceva mai consistent de zăpadă. Vântul va sufla moderat, iar în zona înaltă de munte va viscoli ninsoarea.
Finalul de săptămână care, totodată va fi și de hotar între iarna și primăvară calendaristică, va aduce o vreme în ușoară încălzire, îndeosebi de sâmbătă încolo. Procesul de încălzire va fi asociat unei noi formațiuni depresionare care va activa peste nord-vestul Europei. Circulația maselor de aer la nivelul țării noastre în acest context sinoptic, va fi predominant sud-vestică. Condiții ceva mai ridicate pentru precipitații vor fi în regiunile nord-vestice și vestice ale țării. În rest, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. La munte sunt condiții, în continuare, pentru precipitații mixte, cu precădere, în nordul Orientalilor, Carpații Occidentali și pe vestul Meridionalilor. Vântul va sufla cel mult moderat, cu intensificări mai susținute în zona montană. Pe scurt, un debut de săptămână cu vânt destul de intens. Ulterior, vor urma perioade de alternanță cu episoade de încălzire (marți-miercuri; sâmbătă-duminică) și răcire (joi-vineri). Vor fi și precipitații, pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ, de miercuri după-amiaza și până joi către vineri. În rest, acestea vor fi de interes, cu precădere, în regiunile nord-vestice și cu totul izolat în rest. © Dr. Ilie Nicolae