Ceea ce va reprezenta fără dubii cea mai caldă iarnă din istoria observațiilor de la noi intră în faza finală. Februarie are toate șansele să se apropie de medii de temperatură ce ar fi fost obișnuite pentru luna martie. Cu toate acestea, un bizar contrast termic între regiunile de câmpie și cele montane a putut fi observat în zilele din urmă. Tocmai de aceea, pe fondul unui gradient termic vertical neobișnuit pentru această perioadă din an au apărut averse de ploaie cu iz estival. Astfel, anomalia termică a acestei ierni nu descrie perfect bizareria sa meteorologică.
Un alt element particular al acestei ierni, mai ales în ultimele săptămâni, este reprezentat de intensificările vântului la un nivel spectaculos (maxime ce au depășit 140 km/h în regiune montană), fără a conduce la episode impresionante de răcire, ci cel mult la o normalizare a condițiilor termice. Nu trebuie să uităm totuși că viteze mari ale vântului în anotimpul de iarnă sunt comune, dar ele sunt asociate mai degrabă situațiilor de viscol, caracterizând mai ales sectorul posterior al ciclonilor mediteraneeni ce traversează regiunea noastră. În schimb, vitezele mari ale vântului de acum două săptămâni ca și cele de mâine sunt produse de creșterea gradientului baric între o dorsală a anticiclonului azoric sub care clocește deja primăvara în sudul continentului și nuclee ciclonale cu dezvoltare rapidă în talveguri ale ciclonilor islandezi ce traversează nordul Europei de la est la vest. În mod cert, un tip de fenomen meteorologic rarisim în trecut pentru lunile de iarnă, caracterizând mai degrabă trecerea de la iarnă la primăvară, se repetă în această iarnă la distanță de câteva săptămâni.

În acest context, pe parcusul zilei de luni (24.02) ne putem aștepta în Moldova la intensificări susținute ale vântului ce pot depăși 70-80 km/h în mai toată regiune. Cele mai multe modele de prognoză cad de acord că maximele absolute se pot ridica în regiunea joasă la 90-100 km/h.

Departe de a fi valori record pentru regiunea noastră probabilitatea de producere a acestora trebuie privită cu seriozitate pentru a preveni orice eveniment neplăcut. Dincolo de asta, contextul sinoptic de producere merită reținut. Nu e puțin probabil ca acesta să fie unul dintre fenomenele extreme ale iernilor viitorului în regiunea noastră.