Începutul lunii februarie din punct de meteorologic este o adevărată încununare a unei ierni deosebit de calde. Astăzi temperaturile au depășit 10C mai peste tot în regiunile joase din România, iar maximele din sudul țării s-au apropiat de 20C. În plus, nu numai temperaturile vorbesc primăvăratic, dar și fenomenele meteorologice, pe parcursul zilei în Moldova înregistrându-se averse de precipitații din nori care sunt mai degrabă specifici perioadei calde. Iar teritoriul nostru nu este o excepție în tabloul meteorologic la nivel continental, așa cum se poate vedea din harta distribuției anomaliilor de temperatură a aerului.
Putem remarca faptul că epicentrul acestor anomalii pozitive de temperatură este partea de est a continentului european, adică tocmai regiunea care reprezintă în iernile normale o sursă imporantă de aer rece. O situație ce s-a permanentizat pe parcursul ultimelor două luni și a dus la o primă parte a iernii neverosimil de caldă în Rusia europeană, acolo unde decembrie și ianuarie au fost în medie cu cca.5-7C mai calde decât mediile multianuale.
Așadar, o iarnă deosebit de caldă ca rezultat direct al unei dinamici atmosferice care a poziționat Europa într-un flux continuu de aer de origine atlantică. În plus, circulația vestică a avut o dominanță subtropicală, masele de aer transportate spre Europa având origine în Atlanticul subtropical, un aer ce nu poate fi decât foarte cald atunci când este transportat până în estul continentului.
O altă caracteristică dinamică a acestei ierni foarte calde este dată de absența activității ciclonice în bazinul mediteranean, pe tipare clasice, care ar fi putut aduce ciclonii mediteraneani cu precipitațiile asociate și în regiunea noastră. De altfel, tot componenta sud-vestică a circulației vestice a ferit practic Mediterana de advecțiile reci și de aici imposibilitatea de formare a ciclonilor. Acești cicloni mediteraneeni prin evoluția lor pot genera advecția aerului rece în sectorul lor posterior, element indispensabil în răcirile obișnuite din timpul iernii.
Abia înspre mijlocul săptămânii ce începe mâine sunt șanse pentru un prim episod semnificativ de acest gen. Însă deocamdată, tot ce putem da ca sigur este faptul că vom avea mai peste tot un aport de precipitații care va mai diminua deficitul de apă din sol. Zilele următoare vor clarifica dacă vom putea vorbi de un episod de iarnă semnificativ sau doar de ploi binefăcătoare la început de februarie.