Iarna continuă…pe moment (Actualizare)

Evoluția vremii în aceste momente, pe seama unei dinamici atmosferice destul de intense, suferă schimbări de la o rulare la alta a modelelor atmosferice. Despre situația referitoare la evoluția vremii în următoarele 12 – 24 ore s-a punctat și în una din postările noastre precedente (3 februarie 2020).

Materialul cartografic atașat (fig. 1) vine în completarea celui de la postarea menționată. Astfel, pe baza rulării recente (5 februarie 2020 ora 06 UTC) ale modelelor atmosferice (GFS, ICON, GEM) dar și al celui la scară regională – Europe Swiss HD 4×4, distribuția stratului de zăpadă anticipat suferă unele schimbări.Ca rezultat, peste o bună parte a Moldovei se distinge un strat de zăpadă care va fi mai redus comparativ cu ce se anticipa în urmă cu 48 de ore pe aceleași modele atmosferice. Evident, distribuția stratului de zăpadă poate prezenta variații importante mâine dimineață (6 februarie 2020 ora 8 LT/ 6 UTC) comparativ cu ce indică materialele de prognoză din acest moment.

Să nu uităm că prezentul episod de precipitații este însoțit de intensificări susținute ale vântului, fapt care face, practic, imposibilă depunerea uniformă a stratului de zăpadă. Mai mult, ninsorile așteptate vin după o lungă perioadă caracterizată de valori termice ridicate, condiții în care solul nu va înlesni materializarea imediată a unui strat de zăpadă. Până în prezent (5 februarie 2020, ora 15 LT) în Moldova se semnalau precipitații predominant sub formă de ploaie, cu excepția zonelor mai înalte din partea nordică a Podișului Central Moldovenesc, întreg Podișul Sucevei și, categoric, arealul montan din vestul și nord-vestul provinciei.

actualizare zapada md.png
Figura 1. Distribuția estimativă a stratului de zăpadă la nivelul Moldovei – 6.II.2020, 8 LT
(Actualizare 5.II.2020, run 06 UTC)

Conform actualelor modelări atmosferice, peste cea mai mare parte a Moldovei, odată cu înlesnirea condițiilor de transformare a ploilor în lapoviță și ninsoare, intensitatea acestora va fi în diminuare. Situația prezentată va fi asociată avansului către regiunile centrale ale Europei a maximului baric dinspre vestul continentului. În schimb, sudul provinciei va avea cele mai favorabile condiții pentru ninsori importante cantitativ și materializarea unui strat de zăpadă. Aici, așa cum s-a menționat și în materialul precedent, vântul va sufla tare, la rafală va atinge și depăși 100 km/h, troienind și spulberând zăpada iar vizibilitatea va fi extrem de redusă (cel mult câțiva metri).

Aceleași intensificări ale vântului vor spori senzația de rece, iar precipitațiile prognozate vor favoriza formarea poleiului pe șosele.

Pe scurt, un episod de iarnă peste o bună parte a Moldovei, cu mențiunea ca acesta să devină unul sever pe sudul provinciei. Aici vor fi cantități importante de precipitații, predominant ploi pe timpul zilei, urmând să predomine ninsorile din cursul serii. Ninsorilor li se adăuga vântul foarte puternic care va îngreuna destul de mult situația. Zăpada așteptată va fi una umedă peste cea mai mare parte a Moldovei. (©Dr. Ilie Nicolae)