Prima lună a primăverii calendaristice, în special, prima parte a sa, este asociată cu schimbări bruște ale vremii de la o zi la alta. În acest sens, tradiția populară asociază respectiva perioadă din an cu Babele, acestea având un caracter mereu în schimbare.
Cele expuse în paragraful precedent se potrivesc foarte bine în perioada pe care tocmai o parcurgem, când trecerile de la o vreme deosebit de caldă la una mai potrivită datei de referință se realizează destul de rapid. Astfel, după o zi în care vremea aducea mai mult cu începutul lunii aprilie, lucrurile se vor schimba în următoarea perioadă. Se așteaptă precipitații, chiar importante cantitativ prin vestul și nord-vestul provinciei, și slabe spre moderate în nordul și centrul acesteia. În partea de sud se va discuta de cantități slabe. Asociat cu aceste precipitații, în vestul, centrul și nordul Moldovei se așteaptă și o scădere tranșantă a temperaturii, condiții în care maximele nu vor mai depăși 2…5°C. În schimb, peste regiunile sud-estice și chiar central-sud-estice, pe fondul scăderii valorilor termice, se poate discuta, în continuare, despre o vreme ceva mai caldă pentru finalul lunii februarie. Ca urmare, în toate aceste zone se mai pot atinge maxime de 10…11°C. Tot pe aici, precipitațiile vor fi asociate cu sisteme noroase care pot prezenta structură convectivă, fiind posibile descărcări electrice slabe, izolate. Pe lângă acestea, intensificări ale vântului și, posibil, măzăriche.
Scăderea notabilă a temperaturilor, în asociere cu precipitațiile anticipate, va favoriza transformarea acestora în lapoviță și ninsoare prin zonele deluroase din centrul și nordul regiunii și predominant ninsori în zona montană din vest, dar și în cele deluroase din nord-vest. În zona montană se va intensifica vântul care va favoriza viscolul, condiții în care vizibilitatea va fi redusă.
Materialul cartografic prezentat (fig. 1) ilustrează grosimea aproximativă a stratului de zăpadă așteptat la nivelul Moldovei pe parcursul zilei de 27 februarie 2020. De remarcat faptul că în regiunile centrale și nordice ale provinciei, unde se observă acele nuanțe de albastru deschis, vor fi valori de 1 cm, până la cel mult 3 cm, însă existența respectivului strat de zăpadă nu va fi de durată. În schimb, în zona deluroasă din nord-vest, se așteaptă valori notabile ale acestuia, de până la 10 cm, chiar 15 cm. Aici, stratul de zăpadă are șanse să fie prezent într-o oarecare măsură și pe parcursul zilei de 28 februarie 2020.

Sursă date: Europe Swiss HD 4×4 și GFS
Tot acest episod cu precipitații nu poate fi altceva decât un motiv de bucurie, îndeosebi pentru sectorul agricol, unde cantitățile de apă sunt destul de modeste. Vor fi necesare mai multe episoade de acest fel ca deficitul de apă din sol să fie temperat. Pe scurt, după o zi demnă de finalul primei decade de aprilie, vremea schimbă foaia, aducând o vreme mult mai potrivită perioadei din an la care ne aflăm. Odată cu scăderea valorilor termice vor veni și precipitațiile, predominant ploi în jumătatea sudică a Moldovei și mixte în rest. La munte, dar și în zona deluroasă din nord-vest, vor predomina ninsorile pe unde se va depune și un strat mai evident de zăpadă. ©Dr. Ilie Nicolae
*Acesta este un articol aniversar, marcând opt ani de activitate desfășurată în cadrul Meteo Moldova. Debutam pe 26 februarie 2012, la data respectivă, primele materiale prezentau un sumar al vremii la scară globală în săptămâna care se încheia. Vă mulțumesc tuturor pentru atenția acordată, dar nu în ultimul rând, colegului conf. univ. dr. Lucian Sfîcă, pentru faptul de a fi parte din această echipă – Meteo Moldova!