Răcirea și zăpada Bobotezei

Finalul sărbătorilor de iarnă după calendarul gregorian (debutul lor după cel iulian), vor fi caracterizate de un strat subțire de zăpadă. Toată aceasta asociată unui pasaj frontal care va traversa regiunea noastră pe parcursul nopții de 4 către 5 I, cât și în ziua următoare. Din prognoza actuală, rulare 4.I.2020, ora 12 UTC, ninsorile atribuite frontului atmosferic menționat vor înceta în cursul dimineții de 6.I.2020.

Astfel, pe seama celor expuse, s-a dorit realizarea unui material cartografic care prezintă o prognoză cu distribuția grosimii stratului de zăpadă la nivelul regiunii. Pe material s-a luat în calcul doar zăpada proaspăt depusă, nu și cea existentă. Conform materialului, un strat subțire de zăpadă este așteptat într-o bună parte din centrul, estul și nordul regiunii. Valori ceva mai reprezentative ale parametrului sunt așteptate în zonele deluroase înalte și de munte din vestul și nord-vestul Moldovei.

Din repartiția stratului de zăpadă ilustrat pe materialul cartografic atașat (fig. 1), se poate observa faptul că ninsorile vor fi atribuite unui pasaj frontal aparținând unui nucleu depresionar centrat pe nordul Europei – zona Finlandei. În paralel cu arealul de joasă presiune prezentat, de importanță va fi și maximul Azoric care, ulterior, se va deplasa către est.

zapada md 60120 8 LT.png
Figura 1. Prognoza grosimii stratului de zăpadă la nivelul Moldovei – 6.I.2020, ora locală 8 (6 UTC)

Cuplajul baric reprezentat între cei doi centri barici va înlesni un transport de aer rece, condiții în care valorile termice vor scădea. Scăderea temperaturilor va fi simțită cel mai bine pe parcursul zilelor de luni și marți. Atunci, odată cu avansul către est al maximului baric Azoric, vremea va deveni stabilă, condiții în care cerul se va degaja. Nopțile și diminețile vor aduce minime în jurul pragului de îngheț (-10°C), cu precădere, în zonele depresionare din Carpații Orientali.

Din actualele modelări atmosferice, după episodul caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic al perioadei, valorile termice vor începe să crească treptat. Procesul de încălzire va fi perceptibil, cu precădere, după data de 9.I.2020 încolo.

Rezumat: Teritoriul Moldovei va fi traversat de un pasaj frontal, în urma căruia se vor semnala și precipitații slabe, mixte. În centrul, nordul și vestul provinciei vor predomina ninsorile. Rezultatul acestora se va materializa și prin depunerea unui strat subțire de zăpadă.

Fiind vorba de un pasaj frontal atribuit unui nucleu depresionar mobil peste nordul continentului, în cuplaj cu avansul către est al maximului Azoric, vântul se va intensifica la nivelul întregii Moldove. De altfel, acesta va fi principalul fenomen meteorologic care va prezenta interes pe parcursul zilei de mâine, 5.I.2020. Pe baza modelelor actuale, în centrul și nordul Moldovei se așteaptă viteze ale vântului la rafală și de 50…65 km/h, izolat chiar și 70…75 km/h. În rest, viteze de 35…45 km/h. În zona montană, unde și cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate cantitativ, va fi viscol. Acolo, vântul va sufla și cu 80…100 km/h, cu precădere, la peste 1600…1800 m altitudine.

Coroborat și cu valorile termice în scădere, intensificările vântului menționate vor spori considerabil senzația de rece. (©Dr. Ilie Nicolae)