Interpretarea numerică vs realitate a stratului de zăpadă

La orizont se întrevede o perioadă caracterizată de o vreme stabilă și cu valori termice generoase pentru mijloc de ianuarie în zona Moldovei. Deoarece va predomina un regim anticiclonic, nopțile și diminețile, în mod deosebit, vor aduce intervale de timp favorabile inversiunilor termice. Asociat, apariția norilor stratiformi și/sau a ceții în zonele joase de relief. Caracteristica prezentată se va păstra într-o oarecare măsură și pe timpul zilei.

Astăzi, 13 ianuarie 2020, bună parte a Moldovei a fost caracterizată de un cer predominant senin. Pe seama aspectului anticiclonic, norii stratiformi au fost prezenți în zonele joase, de vale din Podișul Central Moldovenesc, dar și peste o mai bine de două treimi din Lunca Prutului.

Cerul predominant senin la nivelul Moldovei a înlesnit realizarea unui material cartografic pe baza materialului satelitar MODIS Terra – ora locală 13, cu o rezoluție a pixelului de 60×60 m. Concomitent cu produsul obținut din materialul precizat, s-a dorit și evidențierea stratului de zăpadă expus pe materialul cartografic elaborat de către Administrația Națională de Meteorologie. Pentru cel din urmă a fost utilizat cel de la ora locală 20. Din cursul amiezii și până al serii la nivelul Moldovei nu s-a topit foarte multă zăpadă.

În urma materialului cartografic comparativ (fig. 1) s-a dorit o expunere a limitărilor întâlnite de modelarea cartografică propriu-zisă în raport cu realitatea din teren.

ZAPADA_MOLDOVA 13 01 20.png
Figura 1. Produs cartografic comparativ strat zăpadă Moldova 13.I.2020 – observații satelitare MODIS și modelarea numerică ale Administrației Naționale de Meteorologie

Pe scurt, din analiza materialului cartografic se poate observa cât a mai rămas din stratul de zăpadă căzut în urmă cu o săptămână peste Moldova, pe baza rezultatului obținut din materialul satelitar. S-a utilizat doar sectorul românesc al Moldovei fiindcă s-a dorit expunerea între două produse, și anume, cel pe bază de interpretare numerică și cel în urma observațiilor satelitare. (©Dr. Ilie Nicolae)