Iarna cu resurse interne

Zilele acestei săptămâni, până acum, reprezintă o bună ocazie să înțelegem că iarna, pentru a se instala și persista, nu are nevoie de pretenții excepționale. Într-o lună ca ianuarie e suficient să existe o advecție inițială mai intensă de aer rece care mai apoi să fie prinsă într-o matcă anticiclonală. Altfel spus, răcirea să fie urmată de perioadă de stabilitate accentuată. În acest fel, temperaturile pot să scadă consistent în timpul nopților prin mecanisme radiative.

Condiții anticiclonale accentuate cu nucleu baric centrat pe regiunea României (08.01.2020)

Acolo unde există și strat de zăpadă, pierderea radiativă nocturnă a condus chiar la minime respectabile pentru o lună ianuarie, mai ales dacă vorbim de depresiuni montane. De menționat în acest sens că stratul de zăpadă are o extindere considerabilă în Moldova, așa cum se poate vedea din imaginea MODIS de ieri.

Extinderea stratului de zăpadă, 08.01.2020 (MODIS-Terra, True Color)

Dar acest “desfrâu hivernal”, nimic altceva decât o vreme normală de ianuarie, e pe sfârșite. De astăzi în regiunea României dinamica atmosferică se activează considerabil și un nou aflux de aer cald pe variantă tropical întoarsă (masa de aer cald vine dinspre vestul Europei având însă origini tropicale) va readuce temperaturile pozitive în majoritatea regiunilor țării. În plus, regiunile subcarpatice și poate și cele pe care le știm ca reprezentative pentru vânturile catabatice locale de tip foehn (precum Cotnari) vor prezenta salturi spectaculoase de temperatură. Practic, iarna nu are timp de iarnă și de aceea următoarea săptămână ne oferă mai degrabă coordonatele meteorologice ale unui noiembrie rece decât pe cele ale clasicului gerar.