Gerul Bobotezei, neîntârziat în acest an

Din popor sărbătoarea Bobotezei este asociată cu vremea geroasă, fapt care se probează în acest an peste o bună parte a Moldovei. Despre asocierea unor tipare de vreme cu anumite sărbători în tradiția populară s-a mai discutat și cu alte ocazii pe acest site, unde se prezenta decalajul de 13 zile între calendarul gregorian (utilizat în prezent) și cel iulian (de rit vechi). Astfel, gerul Bobotezei este asociat cu sărbătorirea acesteia pe rit vechi, adică pe data de 19 ianuarie după calendarul gregorian. România a făcut trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian în aprilie 1919, moment în care data de 1 devenit 14 aprilie. Pentru mai multe detalii legat de aspectul prezentat, aici.

Dincolo de asocierea unor tradiții populare cu evoluția vremii, noaptea care urmează va aduce valori termice care vor coborî sub limita gerului în nordul, vestul și nord-vestul provinciei. Mai mult, în nord-vestul și vestul acesteia, pe arii mai restrânse, valori minime de temperatură care pot coborî sub -15°C. În acest sens s-a dorit și realizarea unui material cartografic cu o distribuție orientativă a minimelor din cursul dimineții de mâine, 7 ianuarie 2020 (fig. 1) pe baza rulării de la data de 6 ianuarie 2020, ora 12 UTC. Ca modele, au fost utilizate medierile între modelul la scară locală Europe Swiss HD 4×4 și Global German Standard, cunoscut ca ICON.    

minime 7 ianuarie 2020 md.png
Figura 1. Prognoza valorilor minime de temperatură Moldova – 7 ianuarie 2020

Valorile minime scăzute din cursul nopții care urmează vor fi asociate cu instalarea unui areal de mare presiune peste regiunile centrale ale Europei. Moldova, în următoarea perioadă, se va situa în sectorul rece al acestuia. Situarea într-un context anticiclonic va face ca răcirea aerului să fie de importanță și pe fond radiativ, fiindcă cerul va deveni variabil spre mai mult senin, condiții în care se va pierde o cantitate apreciabilă de căldură. Pe unde s-a materializat și un strat de zăpadă, scăderea valorilor termice va fi și mai pronunțată. Pe baza celor expuse anterior, se explică prezența unor minime predominant sub limita gerului prin vestul, nord-vestul și nordul Moldovei. De asemeni, prezența unui strat subțire de zăpadă, combinat și cu proprietățile morfologice ale reliefului, valori termice la limita gerului vor fi și prin partea de nord-vest a Podișului Central Moldovenesc. Ca o idee, stația meteorologică reprezentativă pentru valori minime destul de coborâte în Moldova extracarpatică este cea de la Negrești, județul Vaslui, de pe valea superioară a râului Bârlad. Conform actualelor modelări atmosferice, în localitatea menționată minima termică va coborî până la -10…-9°C.

Evident, valorile termice pot fi mai coborâte sau dimpotrivă comparativ cu cele prezentate pe materialul nostru. Diferențele care vor apărea vor fi asociate caracteristicilor termodinamice la scară locală, imposibil de modelat pe actualele modele atmosferice.  

Odată cu migrarea către est a maximului baric care, de altfel, în aceste zile aduce un regim termic potrivit perioadei de referință, vremea va intra într-un proces treptat de încălzire. Schimbarea de vreme va avea loc din cursul zilei de 9 ianuarie încolo, condiții în care valorile termice vor depăși normele climatologice ale perioadei.

Rezumat: Urmează două nopți caracterizate de o vreme geroasă prin depresiunile din nord-vestul și vestul Moldovei. De altfel, valori care se vor situa la limita gerului vor fi și în jumătatea nordică a Podișului Central Moldovenesc și chiar al Codrilor, în Basarabia. Ca aspect, o vreme stabilă, cu cer variabil spre mai mult senin. Sunt condiții pentru ceață asociată cu depunere de chiciură în zonele joase de relief. (©Dr. Ilie Nicolae)