Fie interpretare vizuală, satelitară sau numerică, un lucru este cert: un Brumar de Gerar

Luna ianuarie din cursul acestui an a adus peste teritoriul Moldovei o vreme mult mai potrivită pentru a doua jumătate a lunii noiembrie. Situația în cauză a fost prezentată în detaliu, aici.

Prin materialul de față s-a dorit o prezentare comparativă a stratului de zăpadă între produsul numeric oferit de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și a înregistrării satelitare MODIS Terra. Pe baza materialului atașat (fig. 1) se pot distinge diferențele între ce oferă produsele pe baza unor modelări numerice (ANM) și realitatea din teren (MODIS). Întocmirea materialului prezentat s-a realizat pe baza imaginii satelitare de la ora locală 12:45 și a celui existent pe site-ul ANM de la ora locală 14:00.

Astfel, dacă este să luăm în calcul, în conformitate cu cele prezentate de către ANM, la nivelul Moldovei ar trebui să mai avem zăpadă doar în zonele deluroase din vestul regiunii. Odată luat în calcul și produsul satelitar, care oferă o privire de ansamblu conformă cu realitatea, se poate distinge adevărata repartiție a stratului de zăpadă.

Figura 1. Distribuția comparativă a stratului de zăpadă la nivelul Moldovei între Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și MODIS – 25 ianuarie 2020

Următoarea perioadă nu aduce schimbări notabile în evoluția vremii, condiții în care va continua vremea caldă pentru ultima săptămână de ianuarie 2020. În astfel de condiții, stratul de zăpadă prezentat va continua să piardă teren pe zi ce trece. Un material similar a fost elaborat și în urmă cu 12 zile, pe 13 ianuarie 2020. Și atunci, ca și astăzi, cerul a fost senin la nivelul Moldovei, condiții care au permis analiza gradului de acoperire cu zăpadă la nivel de regiune. De atunci și până în cursul zilei de astăzi, 25 ianuarie 2020, vremea a fost monotonă, fără precipitații la nivelul Moldovei. (©Dr. Ilie Nicolae)