În zile precum acestea suntem obișnuiți cu imaginea unor temperaturi foarte ridicate în regiunea Moldovei provenită din hărțile orare de temperatură disponibile pe siteul Administrației Naționale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).
Pentru a înțelege foarte bine distribuția temperaturii aerului în partea de nord a Moldovei apusene trebuie să avem totuși în minte faptul că stațiile meteorologice din această regiune sunt amplasate în toate cazurile la altitudini ridicate și în nici un caz la nivelul luncilor. Asta face ca imaginea noastră asupra temperaturii aerului să fe supraevaluată. Da, astăzi a fost cald, dar nu trebuie să extrapolăm temperaturile de 10C de la Cotnari la o regiune foarte vastă. Cu cât coborâm la altitudini mai joase temperatura era mai coborâtă(3C la Roman). Dacă vom coborî și mai mult pe firul văii maximele au fost chiar mai modeste de atât.
Acest lucru l-am reliefat într-un chip pur experimental care nu trebuie luat ca instrument oficial de informare, cartând temperatura aerului înregistrată cu senzorii de bord pe tronsonul Târgu-Frumos – Cristești. Pe acest tronson șoseaua traversează în primul rând Șaua Ruginoasa-Strunga urcând la altitudini maxime de cca 290 m și interfluviul Moldova-Siret cu altitudini maxime de 400 m. Imaginea termică o aveți anexat.
Așadar, valorile foarte ridicate de temperatură a aerului surprinse în ansamblul regiunii sunt specifice mai ales regiunilor înalte, interfluviale, cele în care advecția de aer s-a resimțit mai puternic, fiind suplimentată și de o încălzire adiabatică pe versanții estici ai culmilor. Observațiile trebuie privite cu sens pur orientativ, însă ele subliniază o imagine mai completă a distribuției temperaturii pe ansamlul regiunii.