Un Crăciun foarte sărac în zăpadă.

Absența stratului de zăpadă în următoarea perioadă peste Moldova nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Cu toate acestea, precipitații vor fi, dar cu o predominare a ploilor în zilele care vor preceda sărbătoarea Crăciunului. Pe această cale a fost realizat un material cartografic prin care s-a dorit o repartiție a cantităților de precipitații, dar și cea a stratului de zăpadă.

În conformitate cu acesta, până în prima zi a Crăciunului – ora 12 UTC, sunt estimate cantități mai importante de apă peste zona montană. În toate aceste areale se pot înregistra 15 mm și chiar ușor peste această valoare în următoarele trei zile. Asemeni, valori de 12 – 15 mm sunt așteptate și în zonele deluroase din centrul și nordul provinciei.

Cum am anticipat și într-una din postările noastre, un strat subțire de zăpadă se va materializa în zona montană, la altitudini de peste 1200 – 1400 m. Condiții pentru unul ceva mai generos în masivele montane cu expoziție vestică și nord-vestică, la hotar cu Transilvania, și la peste 1500 m altitudine. Situația astfel prezentată ilustrează faptul că tot episodul de precipitații se va realiza pe o deplasare generală a maselor de aer dinspre vest și nord-vest. Asociat, va fi transportat o masă de aer rece, de natură maritim-polară (mP). De altfel, situația unei astfel de circulații atmosferice este observată și pe materialul grafic prezentat (fig.1), prin modul în care vor fi repartizate precipitațiile.

pp_zapada_251219_12UTC.png
Figura 1. Distribuția cantităților de precipitații (nuanțe de albastru) și a stratului de zăpadă
Moldova – 22.XII.2019, ora 18 UTC – 25.XII.2019, ora 12 UTC
Rulare pe baza modelelor GFS, ECMWF, ICON din 22.XII.2019, ora 12 UTC

Privit pe termen mediu, după zilele calde anterioare și ale Crăciunului, vremea va intra într-un proces de răcire treptată. Ca urmare, ultimele zile ale lui 2019 și începutul lui 2020 vor aduce o răcire mai pronunțată a vremii. Asociat, condiții pentru precipitații slabe, temporare, care vor genera un strat subțire de zăpadă prin nordul Moldovei. Apariția acestuia nu este exclusă nici în zonele mai înalte din Podișul Central Moldovenesc. La munte, din actualele modelări atmosferice, stratul de zăpadă va continua să crească.  

Pe baza actualelor modelări atmosferice pe termen lung (10-14 zile), după data de 2 ianuarie 2020 se pare că vremea va intra într-un nou proces de încălzire. Dar pentru toate aceste informații, datorită schimbărilor radicale ale produselor de prognoză, vor apărea materiale care să prezinte evoluția vremii pe baza datelor cele mai recente.

Rezumat: Ne așteaptă un Crăciun cu ploi cel mult moderate cantitativ într-o bună parte a Moldovei. La munte, la peste 1200-1400 m altitudine vor fi predominant ninsori, însă zăpada va fi una umedă. Coroborat cu vremea caldă din ultimele zile, cât și cu valorile apropiate de limita de îngheț din preajma Crăciunului, ninsorile prevăzute nu vor întâlni condițiile prielnice pentru a genera un strat de zăpadă suficient de gros. Ca urmare, pe lângă ce mai există în aceste momente, până în ziua de Crăciun se mai pot aduna 2 – 6 cm. În rest, posibile lapovițe trecătoare, cu precădere, în zonele deluroase mai înalte. În urma acestora nu va rezulta strat de zăpadă. (© Dr. Ilie Nicolae)