Cu siguranță ne apropiem de sfârșitul unui an particular din punct de vedere meteorologic. Temperatura medie anuală are șanse mari să plaseze anul 2019 în primii 3 ani cei mai călduroși la multe stații meteorologice din România. La unele, cu siguranță, chiar cel mai cald.
Totuși, problema cea mai mare a momentului din punct de vedere meteorologic nu este legată de temperatură. Din contră, foarte multe persoane, din rațiuni diverse găsesc această perioadă ca fiind deosebit de agrabilă din punct de vedere termic. O abordare care ne permite să înțelegem că dacă apocalipsa ar veni prin încălzirea globală, pe intervale consistente de timp, precum aceste zile de decembrie cald, ar fi cea mai agreabilă apocalipsă pentru foarte mulți dintre trăitorii planetei. Dar nu fabulăm acum despre asta. Poate, cu altă ocazie.
Problema cea mai mare din punct de vedere meteorologic o reprezintă așadar lipsa de precipitații. Anul 2019 se va încheia cu cantități mai mici decât mediile anuale și fără acel veritabil “mini-muson” din mai-iunie situația ar fi fost mult mai complicată. Practic, din august până în prezent tot teritoriul României se află în condiții generalizate și intense de lipsă a precipitațiilor.
Nu este surprinzător așadar deloc faptul că pe tot cuprinsul României, mai ales în exteriorul Carpaților și în deosebit în regiunea Moldovei rezerva de apă în sol este una foarte redusă, așa cum putem observa din materialul cartografic de mai jos.
Prin urmare, faptul că ultima decadă a lunii decembrie pare să aducă precipitații mai însemnate cantitativ e o veste foarte bună care sperăm să se confirme.