Ploile de Crăciun

În ultimii șase ani, spre dezamăgirea celor care iubesc iarna, decembrie s- a dovedit o extensie a toamnei, din moment ce luna septembrie s-a caracterizat printr-o vreme autentică de vară (exclus în 2013). Situația descrisă s-a derulat în aceeași notă și în cursul acestui an, la șirul lunilor decembrie fără zăpadă se adaugă al șaptelea an. Ba mai mult, în acest an decembrie și-a „perfecționat” caracteristicile sale tomnatice.

Cum s-ar aștepta oricine, după două decade ale lunii în care vremea a fost potrivită pentru început de Brumar, ar fi cazul să vedem și primele semne ale anotimpului alb. Din actualele rulări ale modelelor atmosferice, următoarea perioadă nu va aduce iarna mult așteptată, cu excepția zonelor montane.

Pentru a observa de unde vor începe, totuși, unele schimbări ale vremii în următoarea perioadă, spre edificare următorul material grafic (fig.1). Pe acesta este  prezentat câmpul baric la 500 și 850 gpdm, dar și cele referitoare la distribuția precipitațiilor și a temperaturii la nivelul de doi metri, toate la scară europeană.

În conformitate cu cele prezentate, de interes va fi un areal depresionar atlantic care, în cuplaj cu ariile de mare presiune din estul Europei, vor favoriza un transport de aer cald peste teritoriul României. În condițiile date, valorile termice vor continua să fie ridicate pentru perioada de referință. Ca aspect, cerul se va înnora, cu șanse mai ridicate pentru ploi peste vestul și nord-vestul țării. La munte, în zona înaltă (la peste 1800 m) vor fi precipitații mixte, predominant ninsori. Tot acolo se va depune un strat mai consistent de zăpadă.

Pe baza materialelor grafice care ilustrează câmpul baric, atât la nivelul de 500 cât și la 850 gpdm, se poate distinge un gradient baric foarte ridicat, prin apropierea izobarelor. Caracteristica menționată se va materializa prin intensificarea vântului, care va sufla din sector predominant sud-vestic, cu o schimbare treptată a direcției dinspre vest și vest-sud-vest. Se poate vorbi despre un transport de aer cald, pe componentă ciclonică dinspre sud-vest (SVC).

Pentru a ne face o impresie despre intensitatea transportului de aer cald, pe componenta SVC, de importanță materialul grafic cu temperatura aerului la înălțimea de 850 gpdm (aproximativ 1400-1500 m), din partea dreaptă-sus a ilustrației (fig.1). Conform acesteia, pentru ora locală 02:00, peste arealul geografic al României vor fi valori de temperatură cuprinse între 2 și 5°C pe zona intracarpatică și între 5 și 9°C în rest.

În cele din urmă, materialul din dreapta-jos al aceleași ilustrații prezintă valorile termice la aceeași oră la înălțimea de doi metri față de sol la scară europeană. Conform acesteia, pentru România se așteaptă valori cuprinse între 5 și 10°C, în general.

Odată cu trecerea timpului, arealul de joasă presiune atlantic va migra către est, condiții în care transportul de aer rece, de natură maritim-polară să ajungă și în zona Mării Mediterane. Chiar de duminică se va genera o zonă depresionară pe Golful Genovei, aceasta va migra către est. Asociat contextului sinoptic descris, peste arealul geografic al României vor fi de interes intervale cu precipitații.

22 decembrie 2019 00 UTC.png
Figura 1. Caracteristica meteo-sinoptică Europa 22.XII.2019, ora 00 UTC

Cum s-a precizat, dinamica atmosferică premergătoare zilelor de Crăciun este favorabilă unui tipar de vreme închisă, cu precipitații pe arii destul de extinse. Se pot aduce în discuție și cantități mai importante de apă. Pe fondul unor valori termice care se vor menține ridicate pentru ultima decadă a lunii, precipitațiile vor fi exclusiv ploi până la altitudini de 700-1000 m. Între 1000 și 1500 vor fi mixte, cu posibilitatea depunerii unui strat modest de zăpadă. Aceasta va fi umedă, lucru care poate reprezenta un oarecare factor de risc pentru conductori și arbori.

La altitudini de peste 1500 m vor fi exclusiv ninsori, condiții în care și stratul de zăpadă va câștiga în consistență, spre încântarea celor care au ales să-și petreacă zilele libere în principalele stațiuni montane ale țării.

 Totuși, modelările atmosferice prezintă parametri la limită pentru transformarea ploilor în ninsoare în zonele de altitudine cuprinse între 900 și 1500 m. Astfel, pe seama materialului grafic (fig.2) din dreapta-sus de pe ilustrația de mai jos, pentru prima zi de Crăciun la înălțimea de 850 gpdm se întrevăd valori ușor situate sub limita de îngheț. La altitudini ma coborâte (700-1000 m), vor predomina ploile, dar nu sunt excluse și episoadele cu precipitații mixte. Din nefericire, depunerea unui strat de zăpadă este, practic, inexistentă.

Se pare că vor fi condiții și pentru unele manifestări ale vântului, acesta va sufla din sector predominant nord-vestic. Dinamica atmosferei care va însoți Ajunul și prima zi de Crăciun sunt favorabile pentru transport de aer rece, maritim-polar (mP). Asociat unor astfel de circulații atmosferice sunt caracteristice precipitații temporare, însoțite și de unele intensificări ale vântului.

25 decembrie 2019 00 UTC.png
Figura 2. Caracteristica meteo-sinoptică Europa 25.XII.2019, ora 00 UTC

Privit pe termen ceva mai lung, până la finalul anului, din actualele modelări atmosferice, se întrevede o răcire graduală a vremii, condiții în care valorile termice vor fi apropiate specificului climatologic al perioadei.

Referitor la cantitățile de precipitații, acestea nu vor fi reprezentative, cu probabilitatea de apariție sporadică. De importanță va fi un nucleu de mare presiune care se va centra peste Câmpia Germano-Polonă. România se va situa în sectorul rece al acestuia, context favorabil pentru transport de aer rece, arctic.

Mai mult, către Anul Nou, formațiunea barică în cauză va migra către est, cu posibilitatea fuzionării cu maximul baric siberian. În cazul unei situații de acest fel, transportul de aer rece se va intensifica la cumpăna dintre ani, când se poate discuta chiar și despre un transport de aer rece, continental, pe componentă nord-estică anticiclonică (NEA). Contextele sinoptice de acest fel sunt cele mai favorabile pentru episoade geroase reprezentative la nivelul României, împreunate și cu inversiuni termice.

 Referitor la aspectul vremii din preajma Anului Nou și a primelor zile ale lui 2020 se va reveni și în postările ulterioare.

Pe scurt, de duminică (22.12.2019) încep să apară schimbări de natură dinamică, toate acestea vor aduce și precipitații. Dincolo de farmecul zăpezilor, toate precipitațiile care se întrevăd sunt bine venite pentru un sol destul de uscat după multe luni cu precipitații extrem de reduse sau chiar absente. Zăpada are probabilitate mare de materializare în zonele montane, la altitudini de peste 1400-1500 m. Condiții trecătoare pentru fulgi de zăpadă nu sunt excluse nici la altitudini de la 700 până spre 1000 m. Între 1000 și 1400 m vor fi precipitații mixte în preajma Crăciunului, cu posibilitatea materializării unui strat subțire de zăpadă. Asupra acestui aspect se va reveni duminică sau luni cu un produs cartografic care să ilustreze acest lucru. (© Dr. Ilie Nicolae)