Început de iarnă

Advecțiile succesive de aer cald din domeniul euro-atlantic înspre regiunea arctică ajunge în sfârșit să fie compensată printr-o descărcare de aer rece arctic spre latitudini mici care se produce în regiunea continentului european, nu în clasica regiune nord-americană. Astfel, în intervalul următor de timp, un clasic anticiclon mobil polar se deplasează spre centrul continentului european din regiunea arctică, transportând o undă de aer rece de la latitudini mari spre inima Europei. România este chiar pe axul acestei advecții și, mai interesant, Carpații Păduroși din Ucraina și Orientalii din România se află în calea acestei advecții.

Din acest motiv elementul cheie al intervalului următor va fi convecția orografică pe care acest flux de aer rece o va întreține pe flancul estic al Carpaților. Din acest motiv vom putea asista la fenomene foarte interesante de origine convectivă în lungul Subcarpaților și în Podișul Sucevei, pe contactul cu muntele. Aici, căderile de zăpadă pot să depășească chiar și așteptările date de modelele de prognoză. În plus, barajul orografic carpatic induce o convergență a curenților de aer ce se generalizează la teritoriul Moldovei. Această convergență indusă orografic este întărită de o convergență dinamică impusă de nucleul depresionar nord-pontic(da, ciclonul ăla teribil de care auziți în mass-media e un palid nucleu depresionar) și de aceea, în intervalul următor vom putea vorbi de cel mai consistent episod de precipitații din Moldova din ultimele 3 luni de zile. Gradientul baric crește destul de mult mai ales datrită nucleului antiticlonal foarte intens din Europa Centrală și în plan secundar datorită adâncirii nucleului depresionar nord-pontic. Acest nucleu depresionar are totuși capacitatea de a atrage un aer ceva mai umed spre nord dinspre Marea Neagră care apoi, mai încărcat în umiditate să fie mai eficient în generarea precipitațiilor pe mecanismele de convergență descrise mai sus.

Este interesant așadar că din punct de vedere dinamic structura câmpului baric este foarte asemănătoare cu una din perioada caldă a anului, nucleul depresionar din nordul Mării Negre fiind susținut de un talveg de undă lungă și mai apoi un nucleu rece de altitudine ce rămâne izolat în estul Mediteranei. Una peste alta, o situație atipică pentru anotimpul rece în care convecția va avea un rol mai important decât în mod obișnuit. Spre exemplu am putea vedea o zăpadă viscolită cu fulgi mari, ceea ce nu e prea des întâlnit.

Acest fundament convectiv este și cauza discordanței dintre modele în privința stratului de zăpadă ce se va depune în Moldova. Tot asta va explica și posibile dezamăgiri locale, adică regiuni în care acum este anunțată zăpadă dar cantitățile pot fi chiar mai mici.

Stratul de zăpadă estimat până luni, 30.12, ora 01 la nivelul Moldovei

O situție interesantă poate să apară în lungul Coastei Moldovei și Sucevei, regiunea din jurul Câmpiei Moldovei, care este prima unitate de relief în calea advecției de aer rece pe care se produce convecția.

Dincolo de cauzele dinamice particulare, un interval de iarnă ce trebuie luat foarte în serios de toți cei ce își planifică deplasări în următoarele două zile.