Iarnă de decembrie

Primii fulgi de zăpadă. Bifat. Bonus în anumite regiuni. Bifat. Haine de iarnă probate. Bifat. Avem așadar o imagine cam cum ar trebui să arate vremea de decembrie, mai ales în regiunile centrale și nordice ale Moldovei.

Cu acest bilanț, ne putem întoarce la tiparul predicibil al lunii decembrie din ultimii ani de la care doar decembrie 2018 a făcut excepție semnificativă. Condițiile anticiclonale extinse peste jumătatea sudică a continentului în cuplaj cu o depresiune islandeză puternic dezvoltată stabilizează o circulație vestică intensă ce înlătură progresiv aerul rece preinstalat din ultimul val de frig peste mare parte din continent. În mod normal, iarna, circulația vestică aduce în mod obișnuit un aer cald peste continent. De data aceasta lucrurile sunt chiar mai nuanțate. Valul de frig din ultima săptămână din Europa a venit la pachet cu o încălzire puternică în Atlanticul de Nord. Astfel, aerul foarte cald a ajuns până la latitudinea Islandei. Astfel, circulația vestică ce se instalează acum peste continent nu e tocmai una obișnuită termic pentru că aerul adus de peste ocean nu e aerul polar oceanic obșișnuit, ci un aer preexistent tropical oceanic.

La nivelul României situația este cu atât mai interesantă. Aerul rece preexistent este stabilizat de condițiile anticiclonale din ultimul interval. Regiuni extinse din Transilvania se bucură de un decor hivernal autentic și se vor mai afla o perioadă bună la adăpost de advecția de aer cald în desfășurare. Asta face ca în Transilvania temperaturile să caracterizeze astăzi o zi autentică de iarnă în timp ce la Rădăuți se înregistrează cele mai ridicate valori din Moldova.

Circulația vestică odată instalată la nivel continental tinde în mod obișnuit să caracterizeze intervale consistente de timp. Asta face ca temperaturile în creștere de astăzi să se stabilizeze pe un nivel ridicat pe o perioadă consistentă de timp. E foarte posibil ca inclusiv mijlocul lunii decembrie să fie dominat de abateri consistente de temperatură ce ne vor întoarce mai degrabă spre normalul mijlocului de lună noiembrie.

Iarna mai are timp să aștepte.