Intervalul de iarnă din ultimele zile, manifestat mai ales în regiunile centrale și nordice ale Moldovei este limitat mâine de o nouă advecție de aer cald. În zilele din urmă, iarna de la noi venea la pachet continetal cu o încălzire masivă în nord-vestul Europei cu temperaturi primăvăratice în marginile Scandinaviei. Flxul vestic prezintă așadar tendința de a fi reluat, iar asta înseamnă că pe parcursul zilei de mâine aerul cald, pătruns deja în Câmpia Germano-Polonă, va fi resimțit și în regiunea noastră. Asta va face ca regiunea vestică a României, dominată de condiții anticiclonale să înregistreze temperaturi mai mici și deloc exclus peisaje de iarnă autentice generate de chiciură. Carpații nu apără Transivania doar de gerurile siberiene, ci, în condiții favorabile, și de advecțiile atlantice.
În Moldova, advecția caldă se va resimți mai ales în altitudine, stratul de zăpadă instalat având capacitatea de a tempera această încălzire. De aceea, pe parcursul dimineții de mâine temperaturile se vor menține negative la sol, însă la altitudini de 600-900 m ele pot depăși 5C.
În aceste condiții, în cazul în care se vor putea produce precipitații – așa cum indică unele modele de prognoză – regiuni însemnate vor putea să se confrunte cu polei și chiar dacă probabilitatea nu este foarte mare, într-o zi cu mobilitate foarte mare acest mesaj trebuie avut în vedere.
Dincolo de acest interval, nu vorbim însă de o ieșire din decorul de iarnă în această săptămână. Mai degrabă vorbim de o iarnă blândă cu temperaturi ușor negative noaptea și ușor pozitive ziua. O iarnă foarte dinamică, în care mecanismele de iarnă grea nu sunt lăsate să se instaleze. Spre exemplu, cu strat de zăpadă instalat, un anticiclon stabilizat în regiunea noastră câteva zile ar fi putut să întărească aspectul de iarnă. Nu e timp însă de așa ceva. Dinamica atmosferică la nivel continental e prea activă și nu se știe dacă pe ea corabia iernii va eșua într-o desprimăvărare timpurie sau va rămâne blocată în iarnă grea în a doua parte a sezonului.