Vreme schimbătoare și puțină zăpadă în următoarele zile

Prima săptămână a iernii calendaristice 2018 la nivelul Moldovei se desfășoară sub semnul unei vremi schimbătoare, de la episoade cu vreme stabilă la cele cu un grad mai ridicat al nebulozității și precipitații slabe cantitativ. Astfel, după primele trei zile ale lunii decembrie 2018, caracterizate de o vreme stabilă, urmează câteva zile în care nebulozitatea va fi în creștere.

Migrarea unui areal de joasă presiune (centrat în acest moment pe zona geografică a Peninsulei Scandinave) către estul continentului, urmând ca periferia sa  sudică să aducă ceva precipitații și peste cea mai mare parte a Moldovei. Din astfel de conjuncturi meteo-sinoptice, la nivelul regiunii noastre vorbim de cantități modeste de apă, cu valori mai însemnate în partea nordică a Carpaților. De altfel, tot în aceste areale se va depune și cel mai generos strat de zăpadă, de 7 până la 10 cm.

Un lucru important este dat de distribuția stratului de zăpadă, efemer, ce-i drept, pe ansamblul întregii Moldove. Conform materialului atașat, șansele cele mai ridicate pentru materializarea acestuia, pe lângă ariile deluroase înalte și de munte din vest, sunt valabile pentru regiunile centrale și de est ale provinciei. Evident, pe fondul unor cantități modeste de precipitații, grosimea acestuia nu va depăși 2 – 3 cm.

Distribuția cantităților totale de precipitații (cantitatea de apă), dar și s stratului de zăpadă  (cm)- Moldova 6.XII.2018, ora 20 L.T.
Click pe imagine pentru detalii

Pe baza modelărilor atmosferice curente, materializarea acestui strat de zăpadă este așteptată pe parcursul zilelor de 5 și 6 decembrie 2018. Atunci, odată migrată depresiunea atmosferică către nord-estul Europei, arealul Moldovei se va situa în sectorul rece al acesteia. În paralel cu aceasta, dinspre regiunea centrală a Europei se va deplasa un nucleu de mare presiune (anticiclon), ce va înlesni o deplasare a maselor de aer din sector predominant nord-nord-vestic.

Acum să nu creadă cineva că vine iarna cea adevărată, această manifestare fiind doar o mostră a iernii. Așa cum spuneam și ceva mai devreme, cât și din ce s-a observat de fiecare dată pe tiparul unor astfel de contexte sinoptice în ultimile ierni, este vorba de un episod pasager. Evident, pe lângă acest strat modest de zăpadă, în următoarele zile vom avea valori maxime de temperatură ce se vor situa la limita înghețului în centrul, nordul și estul provinciei și cel mult 5°C prin sudul extrem al Moldovei. Nopțile vor fi caracterizate de un regim termic ce se va situa în cea mare parte a provinciei la valori ușor negative, cu excepția sudului extrem, unde valorile termice vor oscila în jurul a 0°C.

Pe baza actualelor modelări atmosferice, până în preajma datei de 10 decembrie nu așteptăm modificări notabile în evoluția vremii. Ulterior acestei date, odată cu migrarea anticiclonului Azoric către nord, spre Arhipelagul Britanic, vor fi înlesnite circulații meridionale, condiții în care mase de aer polar să ajungă către sudul Europei, până spre bazinul central al Mării Mediterane. Pe acest tipar, se așteaptă formarea unor arii de joasă presiune în respectiva zonă – cicloni mediteraneeni.

Despre cum vor evolua lucrurile în cea de-a doua decadă a lunii în curs se va discuta „la cald” în următoarele noastre postări, pe măsură ce vom avea informații actualizate. Până atunci, o vreme schimbătoare, cu ceva ninsori slabe de Moș Nicolae (©Dr.Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.