Un debut de Gerar în prag de iarnă

De astăzi, oficial, este iarnă în conformitate cu data din calendar. Cu toate acestea, minimele primei dimineți de iarnă au fost unele potrivite pentru mijloc de Gerar, nicidecum pentru această perioadă.

De altfel, despre valori minime de temperatură ce urmau a scădea cu mult sub limita gerului (-10°C) într-o mare parte a Moldovei s-a discutat și în ultima postare. Atunci s-au luat în calcul o mediere a minimelor termice pe baza a patru modelări atmosferice: GFS; ECMWF; NEMS; ICON. Conform modelărilor, în cea mai mare parte a Moldovei valorile minime de temperatură au fost apropiate de cele indicate pe respectivele produse numerice.

Cu toate acestea, din perspectiva interpretărilor atmosferice, sectoarele montane urmau să aibă minime mult mai generoase. Deoarece s-a vorbit și de o răcire susținută pe fond advectiv, cu transport de aer rece și în păturile mai înalte ale troposferei inferioare, minimele au scăzut până spre -20°C și în zonele mai înalte de munte, lucru ce se poate observa și pe materialul cu distribuția minimelor de mai jos. Pe modelări a fost foarte bine integrată răcirea pe fond radiativ, prin formarea acelor inversiuni termice.

Minime înregistrate – Moldova 1.XII.2018 (Click pe imagine pentru detalii)

De aceea, toate zonele de relief situate sub altitudini de 800 m, incluse în sectorul cu inversiuni termice au înregistrat minime apropiate de cele estimate. De altfel, pentru o dovadă mai clară, a fost realizat un material cartografic care să ilustreze acest lucru.

Conform cu acesta, se disting arii vaste din Moldova unde diferența dintre minimele ce le anticipam în urmă cu două zile, pe baza acelor modelări atmosferice, a fost foarte mică, de cel mult 2°C. În schimb, zonele montane, unde aceleași modelări mizau în mare parte pe răciri radiative, prezintă abateri semnificative, de până la 6…7. Concret, datorită răcirii advective, în zone înalte, precum Ceahlău-Toaca, au fost sub -18°C, spre deosebire de aproximativ -10°C, cât era anticipat.

Diferență temperaturi antcipate (aici) și cele înregistrate – Moldova 1.XII.2018

Indiferent cât de performante sunt modelările atmosferice, dinamica atmosferei poate rezerva mici surprize chiar și pe termen scurt.

Că tot am trecut, oficial, în iarnă, să aruncăm o privire de ansamblu pe următoarea perioadă. Astfel, după aceste zile de-a dreptul glaciale de final de noiembrie – început de decembrie 2018, ne așteaptă o încălzire notabilă a vremii după 3 decembrie. Ca aspect, vremea va fi schimbătoare, cu precipitații slabe de pe 3-4 decembrie, îndeosebi ploi. La munte vor fi precipitații mixte.

Până la finalul primei decade nu se întrevăd schimbări noabile ale vremii. Ulterior, pe un tărâm al necunoscutului, pe cele mai recente modelări atmosferice, pare că va urma o nouă răcire, posibil și cu un nou strat de zăpadă. Dar până atunci mai este o lungă perioadă de timp, condiții în care lucrurile se pot schimba radical. Vom vedea în următoarele zile ce ne rezervă a doua decadă a lunii(©Dr.Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.